Новини » J.D.Power: Оpel Adam за втора година е най-добрият „мъник“ на пазара

J.D.Power: Оpel Adam за втора година е най-добрият „мъник“ на пазара

2010
2017

ПРАЗНУВАМЕ ЮБИЛЕЙ. За 10-и път AUTO BILD представя най-голямата анкета сред автомобилните водачи в Германия – проведена от J. D. Power. Когато става дума за задоволство у клиентите, качество на автомобилите и сервизите, световноизвестният институт за пазарни изследвания J. D. Power от САЩ е водещ в тази област.

Този път почти 14 000 притежатели на автомобили са дали информация за база данните на актуалното запитване. В края на краищата категоричните факти казват повече за надеждността на автомобилите в сравнение с обещанията на рекламните проспекти. По отношение на задоволството у клиентите има две изследвания. Първото се нарича VDS (Vehicle Dependability Study) и установява в кои области са доволни клиентите и къде съществуват проблеми. От тези грешки се изчислява PP-100 стойността. Тя се установява на база възникнали проблеми на всеки 100 автомобила и оформя ранглистата в шест класа. Макар и на пръв поглед да звучи лесно, всъщност изследването е сложна работа. Тъй като посредством всички категории като каросерия, вътрешно пространство или задвижване експертите от J. D. Power отправят запитване, обхващащо общо 169 подточки. Сред тях са както настройката на подглавниците, така и разходът на моторно масло.

Автомобилите от анкетата са на възраст от поне една и до най-много три години. Така резултатът е най-подробното и същевременно авторитетно изследване на тема дългосрочно задоволство. Докато през миналата година на върха на класацията бе компактният SUV Kia Sportage, през 2017 г. на първо място се класира Hyundai i30. Впечатляващата PP-100 стойност от 72 на i30 доказва, че корейският автомобил е безупречен. Останалите автомобилни производители биха могли да се поучат за много неща. На второ място се класира също корейски модел – миналогодишният победител Kia Sportage. Така компактният „кореец“ извоюва за втора поредна година победата при SUV-овете. Това става благодарение на превъзходния му интериор, който не показа никакви недостатъци по отношение на качеството. В останалите категории Sportage също не си позволи издънки. Малки забележки имаше единствено относно качеството на каросерията. Трето място в общото класиране извоюва направилият добро впечатление през миналата година Opel Adam.

OPEL ADAM С НАЙ-ДОБРИ ОЦЕНКИ КАТО МИНАЛАТА ГОДИНА

Докладът на J. D. Power традиционно оценява добре най-малките коли. Доказват го класиралите се на първите три места. Още повече, че те са оборудвани със сравнително семпла техника. Победата в класа и третото място в общата ранглиста на Opel Adam са впечатляващи. Само на една точка след първия се класира Hyundai i10, който блесна най-вече със задоволството от страна на своите клиенти. Забележки имаше единствено към шума при движение. На трето място финишира Mitsubishi Space Star.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ