AUTO BILD България / Iveco Daily 4WD All-Road – транспортер за извън пътя

Iveco Daily 4WD All-Road – транспортер за извън пътя

Двойно задвижване във всички версии: с Daily 4WD Iveco навлиза на пазара на 4x4-транспортерите и базовите основи за кемпери. Първите ни впечатления.


25
юли
2016

Той беше обявен още преди година – а сега имахме възможност да направим първите тестове на Daily 4WD по пътя и извън него. „Истинското“ Daily 4WD; Iveco работи в две направления: заводското Daily с двойно задвижване всъщност е „Scam“, тоест продукт на принадлежащия на концерна дребносериен производител на високопроходими автомобили; истински „камион“ с две цели оси – много талантлив офроуд, но грубоват на пътя.

Цивилното Daily с двойно задвижване може да се поръча в две версии

За по-леки задачи производителят на товарни автомобили ползва опита на австрийските специалисти по двойно задвижване Achleitner във Вьоргл/Тиролия. По принцип те могат да оборудват почти всяко Daily с 4х4 техника (асортиментът включва повече от 10 000 комбинации на двигатели, трансмисии, форми на каросерията, височини на покрива, междуосия и оборудвания). Клиентът получава готовият автомобил при дилъра на Iveco с две сметки. Achleitner изцяло променят предната ос, за да има място за задвижването й. Поради това не цялото „повдигане“ на окачването (80 мм отпред, 100 мм отзад) се отразява положително на клиренса. Клиентите имат избор между две версии: по-умерения вариант „All-Road“, тук с единични гуми с популярния размер 225/75 R 16; или още по-високата офроуд-версия с максимален размер на гумите 315/75 R 16, които осигуряват около 360 мм клиренс под дъното на автомобила и 270 милиметра под осите.

С тях Daily все пак се движи приемливо по пътя, но естествено реагира по-мудно на кормилното управление в сравнение с нормалната версия. От друга страна, All-Road се движи почти нормално по пътя. Доста „късата“ понижаваща предавка (2,5:1) може да се включи само при спрял автомобил, трите блокажа на диференциалите работят по познатата логика – среден, заден, преден. Много убедително работи новият Euro 6 двигател с 8-степенната автоматична трансмисия с хидротрансформатор на ZF: най-мощната версия с 205 к.с. осигурява пъргаво и уверено придвижване; а благодарение на максималната скорост от около 160 км/ч дори и дългите пътувания не се превръщат в мъчение.

Извод

Умерената „All-Road“- версия на Daily 4WD се движи много прилично по пътя и осигурява перфектно сцепление офроуд. За по-тежки задачи препоръчваме „Off-Road“- вариантът с гуми 315/75 и клиренс около 27 сантиметра.

Още по темата

Card image cap
Симпатична Vespa в Трансформърс

4
юли
2016

Към двете боботещи мъсъл кари се нарежда и малко мотопедче Vespa.

Card image cap
BMW i3 за лондонските пожарникари

6
сеп.
2016

57 електромобила на „баварците“ ще бъдат доставени до края на 2016 г. на третата по големина противопожарна служба в света

Card image cap
Пускат магистралата от границата със Сърбия до Ниш

1
авг.
2017

До края на 2017 г. магистралата от Ниш до границата ще бъде готова, става ясно от изказване на сръбския президент Александър Вучич

Card image cap
Така разбихме един автомобил с 5 звезди

26
авг.
2016

Предупредителен краштест: когато един автомобил се удари в дърво със позволената по междуградските пътища скорост, нормите за сигурност вече нямат значение

Card image cap

В последния брой:

Архив >