Iveco и Nikola представиха електрически седлови влекач


6
дек.
2019

IVECO, FPT Industrial и Nikola представиха прототипа на Nikola TRE – първия автомобил, роден от съвместното предприятие на CNH Industrial и Nikola, в което участват марката товарни автомобили и специалистът по задвижващи агрегати. Автомобилът е базиран на тежкотоварния камион IVECO S-WAY, който бе представен миналия юли в Мадрид и който е изключително добре приет от клиентите и специалистите в сектора. Nikola TRE включва усъвършенстваната технология на Nikola за електрическо задвижване и патентованата инфотейнмънт система от ново поколение. Интеграцията на дизайна на Nikola в IVECO S-WAY е осъществена съвместно от Nikola и Italdesign в централата на компанията в Монкалиери (Торино). Тази интеграция на дизайна е естествено продължение на партньорство между двете компании, датиращо от 2018 г., което вече роди първия макет на NIKOLA TRE, представен в Скотсдейл, Аризона, САЩ по време на световното събитие на NIKOLA през април 2019 г.

Герит Маркс, президент на отдела за товарни и специализирани автомобили, заяви: „IVECO S-WAY е забележителен продукт, който въплъщава ориентираната към клиента концепция на IVECO и вече успя да се наложи на пазара, печелейки заслужен успех. Това е скелетът на Nikola TRE, който бележи началото на нов път към товарен транспорт с нулеви емисии и който ни осигурява платформата за въвеждане на революционни решения, които ще променят транспортния сектор.

Електрическият Nikola TRE: регионален транспорт с нулеви емисии

Автомобилът, показан на събитието, е макет на влекача Nikola TRE 4×2 за регионални превози с обхват до 400 км и с динамични показатели, неотстъпващи на еквивалентен модел с дизелов двигател. Автомобилът ще е оборудван с модулна батерийна система с общ капацитет до 720 kWh, която може да бъде конфигурирана според конкретната транспортна дейност на различните клиенти. Електрическата задвижваща система ще осигурява постоянна мощност от 480 kW с максимален въртящ момент от 1800 Nm. Nikola TRE ще се предлага и във версии с 2- и 3-мостово твърдо шаси с общо тегло от 18 до 26 тона за градски доставки и комунални приложения. Патентована инфотейнмънт и навигационна система от ново поколение Nikola TRE ще разполага с нова инфотейнмънт система, базирана на патентованата операционна система на Nikola, която интегрира информационно-развлекателни и навигационни функции, както и управлението на редица системи в автомобила. Функциите на системата включват управление на климатика, регулиране на огледалата, регулиране на височината на окачването, 360-градусова система от видеокамери, навигация, Bluetooth аудио система, много от настройките на автомобила и извършване на диагностика на автомобила. Автомобилът използва технологията Bluetooth с ниска консумация на енергия за сигурна комуникация между автомобила и мобилното устройство на клиента, позволявайки управление на функциите с наистина „свободни ръце“.

Това позволява и реализирането на интелигентна система за достъп без ключ при приближаването на водача до автомобила. Системата може дори да регулира настройки като височината на окачването и температурата в кабината според предпочитанията на водача. Мост към електрически тежкотоварни автомобили със захранване от горивни клетки IVECO, FPT Industrial и Nikola са възприели уникален модулен подход при разработването на техните електрически автомобили за европейския пазар. Характеристиките на горивната клетка на Nikola ще се използват като база за конструирането на електрическата батерия, така че електрическият автомобил Nikola TRE с батерии (BEV) да може лесно да бъде преоборудван с технология с горивни клетки. Това е визионерски подход, при който партньорите синхронизират използването на двете технологии, за да могат да предлагат както електрически автомобили с батерии (BEV), така и такива с горивни клетки (FCEV) през следващите години. Този подход позволява на партньорите да представят официално Nikola TRE на изложението IAA 2020 и на събитието Nikola World 2020, като доставят първите автомобили на клиентите през 2021 г., докато FCEV вариантите ще достигнат до пазара до началото на 2023 година.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >