Italian job: или как Mini се забърква в една италианска афера

2203
2024

Да се живее в Лондон в края на 60-те години е въпрос на мода, граничеща с мания. Пулсиращата от емоции атмосфера на Острова е подправена от фрапиращи дизайнерски колекции, несравними по своето многообразие рок-банди, безумно дълги коси, марихуана, екзотични религиозни секти и необятна вселена от непознати и не дотам благопристойни забавления. В тази златна епоха за британската корона почти всичко, произведено във Великобритания, е равносилно на култ, което в особена степен важи за неповторимото английско Mini.

Компактната количка бързо си спечелва славата на един от британските автомобилни символи, наред с двуетажните автобуси и консервативните черни таксита. За налагането на „мини-ценностната система“ особено допринасят множеството игрални филми и телевизионни сериали, в които чевръстият четириколесен любимец изпълнява, ако не главна, то поне някаква ключова роля. В света на киното най-големия хит с негово участие, без съмнение е екшън-комедията Italian job, която дебютира по западноевропейските екрани през 1969 г., а в България идва с известно закъснение… от 21 години. Филмът представлява откровена реклама на Mini, съчетана с известна доза самоирония, подплатена с тънък британски хумор и зашеметяващи екшън-сцени, като финалното преследване, на което е посветен последният половин час от кино-зрелището.

Организираният в Рим обир на голямо количество злато (около който е изградена основата на сценария) не е толкова голям проблем, колкото предстоящото изнасяне на „стоката“ от Италия, преодоляването на всевъзможни препятствия от страна на полицията и мафията и най-вече промъкване през безкрайните улични задръствания в центъра на града. Изборът на подобна атмосфера (с перманентно непроходим трафик, тесни улици и милионно гъмжило от италиански мини-автомобили) е напълно целенасочен.

И тук идва моментът, в който се появяват истинските звезди на филма – малките британски автомобили. Златните кюлчета са натоварени на три минита (по-точно Austin Mini Cooper S), боядисани съответно в бяло, синьо и червено, които демонстрират убийствени акробатични номера по време на измъкването от града. В последвалата гоненица се включват няколко полицейски коли Alfa Romeo Giulia, съпътствани от още няколко черни купета Fiat Dino, с които се придвижва мафията. Самото преследване обаче, изобщо не се ограничава с градските улици. То се прехвърля върху покрива на местния футболен стадион, преминава през няколко пицарии, сватбена церемония и тунелите на градската канализация. Особено вълнуващ момент е рискованата гоненица върху покрива на една от сградите на Fiat, където се намира прословутата изпитателна писта на компанията.

Когато достигат до планинския проход между Италия и Швейцария, трите Mini-та се вмъкват в специално преработен за целта автобус (Bedford Legionnaire), и се „разтоварват“, след което са изхвърлени в бездънните алпийски пропасти.

Финалът на филма остава отворен. Спасителният автобус внезапно поднася и застава „на кантар“ на ръба на една пропаст, при което единственият избор на героите е или да се спасят, жертвайки златото, или да полетят в бездната заедно с него…

Филмът е сериозно постижение за автомобилния екшън и в частност за британското зрелищно кино, което по принцип сравнително рядко си позволява разточителни продукции от подобен род. Каскадите са изпълнени от звездния френски екип на Реми Жулиен, към чиито услуги през 60-те и 70-те години прибягват продуцентите на някои от комедиите с Луи Дьо Финес и дори тези за Джеймс Бонд…

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин