/ IONIQ 6 получи пет звезди за безопасност от Euro NCAP

IONIQ 6 получи пет звезди за безопасност от Euro NCAP

Освен със седем въздушни възглавници като стандарт, IONIQ 6 е оборудван със следващото ниво на усъвършенстваните системи за асистенция на водача Hyundai SmartSense, гарантиращи безопасност и удобство на пътя. Те включват системата Highway Driving Assist 2 (HDA 2), която помага да поддържате зададена скорост и дистанция спрямо автомобила отпред, когато се движите по магистрала и да центрирате автомобила в лентата по време на шофиране, дори в завой.
Базираният на навигационната система Интелигентен круиз контрол (NSCC) помага да се поддържа дистанция спрямо автомобила отпред и да се шофира със скорост, зададена от водача, като имитира заучения стил на шофиране на водача. Той, също така, използва пътната информация от навигационната система, за да оптимизира автоматизираното шофиране и да регулира скоростта за безопасно преминаване през завоите. Системата за превенция на сблъсък (FCA) помага да се избегнат сблъсъци с обекти пред автомобила, като предупреждава водача и асистира при аварийното спиране.

Електрическият стриймлайнър IONIQ 6 на Hyundai, също така, има подобрени функции при завиване на кръстовище, пресичане на кръстовище, движение при смяна на лентата напред и настрани, в комбинация с асистент в кормилното управление (Evasive Steering Assist). Наборът от системи за полуавтономно шофиране включва също така и Интелигентен асистент за ограничаване на скоростта (ISLA), който регулира скоростта на превозното средство, за да съответства на ограничението, и Асистент за къси и дълги светлини (HBA), който включва и изключва дългите светлини през нощта при наличие на приближаващи превозни средства в насрещното платно.
IONIQ 6 има няколко функции, свързани с вниманието на водача, като например Система за разпознаване на умора при водача (DAW), която анализира вниманието на водача по време на шофиране, сигнализира, когато бъдат открити признаци на невнимание и препоръчва почивка, ако е необходимо. При спрял автомобил водачът получава сигнал, ако превозното средство отпред потегли.

Някои функции работят в тандем, за да помогнат да бъдат предотвратени сблъсъци в различни ситуации на шофиране. Асистентът за следене мъртвата точка с функция за превенция на сблъсък (BCA) помага за избягване на удари от задната страна на автомобила при смяна на лентата. Друга функция, Blind-Spot View Monitor (BVM), показва картина на мъртвата точка на дигиталното табло за безопасна смяна на лентата. По подобен начин Асистентът за превенция на сблъсък при трафик зад автомобила (RCCA) помага за избягване на удар с превозни средства, приближаващи от лявата или дясната страна на автомобила, докато се движите на заден ход.

Най-новият член на гамата на IONIQ също така гарантира безопасността на пътниците на задните седалки с Предупреждение за безопасно излизане (SEW), което сигнализира, ако друго превозно средство приближава отзад, докато излизате от автомобила. Разнообразие от функции за удобство при паркиране правят паркирането при различни обстоятелства по-лесно и по-безопасно от всякога, включително Асистент за превенция на сблъсък при паркиране напред/странично/назад (PCA), който помага за предотвратяването на сблъсъци с пешеходци и предмети около автомобила, докато паркирате или излизате.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин