AUTO BILD България / Intensa Emozione: хиперавтомобил без изкуствено дишане

Intensa Emozione: хиперавтомобил без изкуствено дишане


26
окт.
2017

Германският производител на суперколи Apollo показа екстремната хиперкола с 1000 к.с. Arrow на изложението в Женева миналата година. Преди тя да започне да се произвежда, компанията ще продава друга хиперкола с името Intensa Emozione, IE накратко. IE е много различна хиперкола, както от Arrow, така и от останалите. Тя трябва да е сурова и истинска.

Един от забележителните й аспекти е задвижващата система. По средата на IE е разположен 6,3-литров V12-двигател, разработен заедно с Autotecnica Motori. Макар че със своите 769 к.с. и въртящ момент от 760 Нм не звучи толкова впечатляващо в сравнение с модерните суперколи, IE е уникален с това, че двигателят е атмосферен и няма никакво електрическо спомагателно задвижване. Така че всичко, което преживявате, е от крещящ двигател с вътрешно горене. Червената му зона е на 9000 об/мин и постига максималанта си мощност на 8500 об/мин.

Въпреки суровия си характер, колата има тракшън контрол и опции за по-ниска мощност. Тракшън контролът може да бъде изключен напълно.

IE използва шаси и каросерия от карбон, теглото е по-малко от 1250 кг – приблизително същото като това на Toyota GT86. Мощността се предава чрез секвенциална 6-степенна ръчна трансмисия. Комбинацията позволява на IE да стигне до 100 км/ч за 2,7 секунди и максималаната му скорост е 334 км/ч.

IE не е бърз само по права линия. Във всички четири страни има пушрод окачване, като при болидите от Формула 1, регулируеми амортисьори Bilstein. Различните крила и сплитери произвеждат 1360 кг притискателна сила при 299 км/ч. Apollo твърди, че с гумите на Michelin, които са разработени специално за автомобила, Intensa Emozione е способен на странично ускорение от 2.0 g. Също така спира изключително бързо, благодарение на 6-буталните апарати Brembo отпред и 4-буталните отзад, които захапват 15-цолови дискове.

Закупилите Intensa Emozione ще получат два бонуса. Първият е, че може да участват в състезателни серии, създадени от Apollo специално за хиперколата. Вторият е, че ще са първи на опашката за очаквания Apollo Arrow. От Apollo IE ще бъдат произведени само 10 бройки и всяка ще струва 4,5 милиона лева.

Още по темата

Card image cap
6 врати и 231 к.с.: новото MINI JCW Clubman

21
сеп.
2016

„Британецът“ съчетава концепцията Shooting Brake и Split Doors отзад с мощен двигател и спортен характер. Моделът ще дебютира в Париж

Card image cap

В последния брой:

Архив >