Insignia GSi завладява Нюрбургринг


11
окт.
2017

Новият Opel Insignia GSi е извънредно прецизен инструмент. Десет милиметра по-близо до пътя, отколкото стандартните версии на Insignia и най-малко 160 килограма по-лек от предишното поколение Insignia OPC. С интелигентна система за задвижване на четирите колела, която насочва идеално дозирана мощност към всяко от колелата с помощта на функцията „torque vectoring”. Това допълнително подобрява поведението на пътя, елиминирайки досадната тенденция към недозавиване. Монтираните на 20-цолови колела гуми Michelin Pilot Sport 4 S осигуряват изключително високо ниво на сцепление, а мощните спирачки на Brembo гарантират изключително кратък спирачен път и максимална безопасност. Наред с това, директното кормилно управление, регулируемите амортисьори и електрониката в управлението на двигателя и трансмисията работят в тясна взаимовръзка и реагират със светкавична скорост при използване на режим „Sport”. Обобщено накратко, новият GSi е истинско автомобилно острие за почитателите на модерните, високоефективни спортни седани. Един истински достоен избор за познавачи, удостоен със знак за одобрение с надпис „Тестван на Нюрбургринг“ – защото всеки  спортен Opel преминава през процес на заключителни фини настройки именно на легендарната „Nordschleife”.

Опитният рали пилот и директор на отдела за спортните автомобили и моторни спортове на Opel Фолкер Стричек е запленен от дизайна на новата Insignia GSi.

“Най-тежкото трасе в света за изпитание на автомобил до максимума” (Фолкер Стричек)

Оригиналната 28-километрова „планинска, състезателна и тестова писта“ в подножието на крепостта Нюрбург е открита официално на 18 юни 1927 година. Създателите на съоръжението отдават голямо значение на участъците от трасето на Нюрбургринг, съдържащи близки до тези на междуградските и селски пътища характеристики, които да позволят на бурно развиващата се автомобилна индустрия да тества  своите продукти в адекватни условия и натоварване. Първото състезание в планината Айфел е спечелено от суперзвездата Рудолф Карацола, който по-късно признава, че през 1927 година трасето е било „наистина трудно“ за него. Значително по-късно трикратният световен шампион на Формула 1 Джаки Стюарт дава на хълмистата писта легендарното й днес прозвище „Зеленият ад“. Днес един от водещите експерти на Нюрбургринг е директорът на спортните автомобили и моторни спортове на Opel Фолкер Стричек. През 2003 г. той спечели традиционната 24-часова надпревара за издръжливост на трасето в Айфел зад волана на Opel Astra V8 Coupé, а съвсем неотдавна Стричек и неговият екип завършиха на Нюрбургринг разработката на настройките на новата Insignia GSi.

„Леката конструктивна архитектура, отличната конфигурация на ходовата част с подобрени хидравлични характеристики на амортисьорите и настройки на управляващия софтуер, уникалното задвижване на четирите колела и гумите с изключителни възможности правят поведението на новия GSi на пътя точно толкова точно и прецизно, колкото искахме да бъде в началото на развойната дейност“, сподели Стричек след приключване на изпитателните обиколки. „Резултатите говорят сами за себе си. С новата Insignia GSi мога да направя една обиколка на Северната отсечка с до 12 секунди по-бързо, отколкото с по-мощния й OPC предшественик – разбира се, пришпорвайки я във всеки сантиметър от трасето. В моментите, в които пистата става по-предизвикателна, като например в завоите или в участъците с по-ниско сцепление на настилката, т.е. когато автомобилът трябва да реагира по особено динамичен и прецизен начин, новият GSi е определено по-бърз и лесен за управление.”

“Tочно такава ефективност очаквам от един модерен спортен автомобил.”

Инженерите на Opel са използвали различно изпълнение на ходовата част при GSi в сравнение с новата Insignia. По-късите пружини намаляват клиренса на GSi с десет милиметра, а специалните спортни амортисьори свеждат до минимум колебанията на каросерията. Мощната спирачна система Brembo с четирибутални апарати и дискове с диаметър 345 мм и по начало директното кормилно управление също са подложени на съответните модификации. Insignia GSi е оборудвана серийно с мехатронното шаси FlexRide, което адаптира работата на амортисьорите и кормилната уредба в рамките на части от секундата. Електронният управляващ модул на двигателя на свой ред променя настройките на реакция на педала на газта и моментите за превключване на предавките от страна на осемстепенната автоматична предавателна кутия. Водачът има възможност да направи своя избор между режимите Standard, Tour и Sport. В зависимост от избрания режим управлението и реакцията на педала на газта могат да бъдат още по-директни. Запазен единствено за версията GSi е режимът Competition, който се активира чрез бутона на системата ESP. Двукратното последователно натискане осигурява на  умелите пилоти възможност за постигане на по-голям ъгъл на отклонение спрямо вертикалната ос и изключва електронния контрол на сцеплението – например, за да направите една бърза обиколка на легендарната „Nordschleife”.

Експертът на Нюрбургринг: Директорът на oтдела за спортните автомобили и моторните спортове на Opel Фолкер Стричек пришпорва до краен предел новата Insignia GSi на пистата Нюрбургринг.

Спортната ходова част, разработена в комбинация с гумите Michelin Pilot Sport 4 S с изключително сцепление и големите 20-цолови колела, предлага почти невероятно прилепяне към пътя. Основен принос в тази насока има и серийната за модела система за задвижване на четирите колела, която е уникално предложение в този пазарен сегмент. В тази високотехнологична система конвенционалният диференциал на задния мост е заменен от два съединителя, които могат да насочат тягата и да увеличат оборотите на всяко от задните колела индивидуално и за части от секундата в зависимост от ситуацията на пътя.

„Системата за двойно предаване с функция „torque vectoring” е наистина уникална в пазарния сегмент на Insignia. При нея познатата от конвенционалните системи тенденция към недозавиване е намалена до голяма степен“, отбелязва Стричек.

Спортният седан се задвижва от впечатляващ бензинов турбодвигател, който съчетава икономичността със спортната ефективност. Мощният 2.0-литров турбомотор развива максимална мощност 191 кВт (260 к.с.) и огромен максимален въртящ момент от 400 Нм (разход на гориво според изискванията на нормата NEDC – 11,2 л/100 км градско, 7,1 л/100 км извънградско, 8,6 л /100 км средно, средни емисии на CO2 – 197 г/км). Като алтернатива новият GSi се предлага и с 2.0-литров BiTurbo дизелов двигател с максимална мощност 154 кВт/210 к.с. (официален разход на гориво на 2.0 BiTurbo според изискванията на нормата NEDC – 8,9 л/100 км градско, 6,1 л/100 км извънградско, 7,3 л /100 км средно, средни емисии на CO2 – 192 г/км) –  пригоден специално за флагмана на Opel задвижващ агрегат, който осигурява максимален въртящ момент от 480 Нм. И двата четирицилиндрови двигателя са съчетани с изцяло новата осемстепенна автоматична трансмисия. Водачът има възможност да сменя предавките чрез планки на волана без да отделя ръцете си от него и погледа си от пътя. Освен това, моментите за превключване на автоматичната скоростна кутия могат да бъдат предварително избрани чрез избор на режим „Standard” или „Sport”.

Новият Opel Insignia GSi се предлага в два варианта на каросерията – като спортен седан и като още по-подходящия за семейна употреба комби вариант с наименованието Opel Insignia GSi Sports Tourer.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин