Infiniti Q30 и Mercedes A-клас на старо: кой е по-добър?


7
юли
2020

КОГАТО НА ПАЗАРА СЕ появят автомобилни близнаци, не е задължително да имат един и същи успех по отношение на продажбите. Infiniti Q30 например дълго време остана в сянката на A-клас и GLA. В техническо отношение този факт не е обясним: независимо, дали се касае за двигателя, окачването или интериора – и в Q30 ще намерите голям брой части на Mercedes. С оглед на маратонските способности на „донора“ от Щутгарт, това в никакъв случай не би трябвало да е недостатък.

Тъй като както докладът на TÜV, така и нашият междувременно преминал границата от 300 000 километра продължителен тест дават отлична оценка на произвеждания от 2012 до 2018 г. A-клас (W 176). С изключение на обичайното износване, компактният модел от Щутгарт не си позволява никакви други сериозни проблеми. И въпреки това близнакът му по отношение на техниката не успява да го доближи при продажбите в Европа.

Агрегатът OM-607 е производство на Renault. Той отговаря на норма на вредни емисии Eвро 6 и е икономичен
Същият дизелов мотор със 109 к.с. подхожда много повече на уютното и спокойно Q30 в сравнение с A-клас

Може би това обяснява факта, че от началото на 2020 г. Nissan спира продажбите на своята благородна дъщерна фирма на Стария континент. Жалко за Q30, тъй като произвежданият в английския град Съндърленд Infiniti изглежда различен по отношение на формата си и въпреки близкия до Daimler кокпит запазва своята идентичност. Този премиум „японец“ поставя свои собствени акценти по отношение на комфорта. Изработката му не отстъпва на тази на A-клас, а избраните материали са дори по-качествени. Единствено собствената на Infiniti инфотейнмънт система е остаряла от днешна гледна точка.

Може и да е куриозно, но при директното сравнение този A-клас изглежда като по-евтино направения автомобил
Въпреки отчасти идентичната техника кокпитът на Infiniti се различава от този на Mercedes

При предлаганото място Q30 отново блести заради по-дългата си с 13 см каросерия: вместимостта на багажника му е с 89 литра по-голяма. На пазара за употребявани автомобили голямото търсене на спортния A-клас осезаемо се забелязва: нашият модел от снимката, произведен през 2016 г. A 180 d от автокъща Autohus, който е с пробег от 82 000 километра, струва 28 560 лева. Оборудваният почти идентично – само с изключение на липсващата автоматична трансмисия – Infiniti Q30 от същия търговец, произведен през 2017 г., с пробег от 32 000 километра струва с 3500 лева по-малко. Така търсачите на намалени предложения ще бъдат доволни от този Q30. Ниската покупна цена вероятно ще даде отражение и при стойността при следваща продажба. Прогнозата е по-лоша в сравнение с тази на A-клас, още повече че снабдяването с резервни части на модела на швабите е по-добро.

ЗАЩИТАТА ВАШИЯ АВТОМОБИЛ ОТ РЪЖДАТА С ПРОДУКТИТЕ НА FERTAN!

Продължете на следващата страница

Още по темата