IFC и ALD си партнират за разширяване на зелените автопаркове в развиващи се пазари

2102
2023

IFC и ALD, водеща глобална компания за лизинг на автомобили и дъщерно дружество на Société Générale, обявиха партньорство за намаляване на въглеродните емисии в транспорта чрез ускоряване на приемането и интеграцията на екологични превозни средства в развиващите се пазари.

Инвестицията от 400 милиона щатски долара на IFC ще помогне на ALD да развие зеления си автопарк, комбинация от хибридни, plug-in хибридни и електрически автомобили с батерии, в седем държави – Турция, Мексико, Индия, Сърбия, Румъния, България и Хърватия. Финансирането, реализирано с посредничеството на Société Généraleот името на ALD, се очаква да добави 15 000 екологични превозни средства с потенциал за намаляване на въглеродните емисии с 22 180 тона годишно в целевите страни до 2026 г.

Транспортът е факторът за изменение на климата с най-бърз растеж, като вече представлява 23% от глобалните емисии на парникови газове, свързани с енергията – 17% само от автомобилния транспорт – основна посока на фокус на декарбонизация. Иновациите и финансирането на екологични превозни средства биха могли да намалят милиони тонове въглеродни емисии, произвеждани от транспортния сектор в градовете по целия свят всяка година.

„Интеграцията на екологични превозни средства е важна част от намаляването на въглеродните емисии в развиващите се пазари.“, сподели Махтар Диоп, управляващ директор на IFC. „Партньорството с глобални играчи като Société Générale и ALD е възможност за IFC да увеличи финансирането за устойчива мобилност и отразява нашия ангажимент към инвестиции в иновативни модели за решения в областта на климата.“

Насърчаването на електрическата мобилност е един от подходите, върху които се фокусира IFC, за да насърчи глобалния преход към нисковъглеродна икономика. Това е най-голямата единична инвестиция, която IFC е направила в подкрепа на екологични превозни средства.

„Като водещ глобален доставчик на устойчива мобилност, нашата роля е да осъществим енергийния преход в 44-те държави, в които оперираме.“, сподели Тим Албертсен, главен изпълнителен директор на ALD. „Това финансово партньорство допълнително ще укрепи нашата стратегия за устойчива мобилност на развиващите се пазари, където интеграцията на автомобили с ниски емисии остава доста слаба, и ще ни позволи да ускорим прехода към екологични превозни средства, за да се борим с изменението на климата в глобален мащаб.“

Това партньорство и инвестицията са насочени към подпомагане на изпълнението на основната стратегия на ALD – Move 2025, и насърчаване на устойчивата мобилност в клиентските решения чрез стимулиране на интеграцията на зелени автомобили с фокус върху електрически превозни средства с батерия.

Инвестицията надгражда работата на IFC в началния етап на подготовката на пазара и проектите. Оценка от 2021 г., фокусирана върху Бразилия, Индия и Мексико, заключава, че целенасоченото и достъпно финансиране по веригата за доставки на автомобили е от фундаментално значение за отключването на растежа на устойчивата мобилност на този тип пазари.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин