ID.5 и ID.5 GTX – новите електрически SUV купета на Volkswagen

1111
2021

Наскоро Volkswagen отбеляза световната премиера на своето електрическо SUV купе с подходящ за дълги пътувания автономен пробег. Флагманът в електрическата гама на компанията използва основата на авангардната модулна конструктивна архитектура за модели с електрическо задвижване MEB.

Volkswagen ID.5 е SUV купе от изцяло ново поколение автомобили с първокласни качества. Моделът ще отбележи пазарната си премиера като ID.5 със задвижване на задните колела и мощност във варианти 128 кВт (174 к.с.) и 150 кВт (204 к.с.) и като ID.5 GTX със система за електрическо двойно предаване и максимална мощност 200 кВт (299 к.с.). Всички версии в тази моделна линия се отличава с силно изразен характер, обединяващ качествата на моделната фамилия ID. в изцяло нов и уникален дизайн с експресивно и елегантно излъчване. Наред с това ID.5, предлага и непознато досега усещане за вътрешен простор наред с авангардни решения за управление на функциите с нов HMI (интерфейс човек-машина), инфотейнмънт системи и системи за асистенция на водача. ID.5 гарантира пълна комуникационна свързаност и позволява безжични OTA  (Over-the-Air) софтуерни актуализации и ъпгрейд.

Електрическата ефективност среща елегантността. Със своите плавни линии и органичен дизайн, ID.5 прави впечатление на свръхмодерен, мощен и елегантен автомобил. Линията на покрива преминава фино по цялото протежение на каросерията, снижава се по-рано в задната част и прелива хармонично във функционалния спойлер. ID.5 предлага напълно достатъчен за пътешествия на дълги разстояния автономен пробег, а коефициентът на въздушно съпротивление от едва 0,26 гарантира, че енергията в акумулаторната батерия с капацитет 77 кВтч се използва възможно най-ефективно. Тези качества превръщат новия ID.5 в еталон за следващото поколение SUV купета – електрически, динамични и елегантни.

Поколение 3.0 на софтуера и ОТА актуализации. ID.5 и ID.5 GTX използват нов хардуер и изцяло новото поколение 3.0 на софтуера. Софтуерните актуализации и добавянето на допълнителни функции след покупката вече могат да се извършват безжично ОТА (Over-The-Air) и по този начин да гарантират, че автомобилът ще бъде разполага с последната дума на технологиите през цялото време.

Прогресивни и напълно свързани асистиращи системи. Функцията Travel Assist използва масови данни за местоположението, активира се само с едно натискане на бутон и обединява богата гама от асистиращи системи за водача, сред които и множество нови функции. Заедно с навигационната система и масовите данни за местоположението на основата на Car-to-X комуникацията, взаимодействието между адаптивния темпомат АСС (Adaptive Cruise Control) и системата за поддържане на лентата за движение Lane Assist улеснява значително водача благодарение на частично автоматизираното движение и прави пътуването по-безопасно и по-спокойно.

Интелигентно оползотворяване на пространството. ID.5 използва изключително ефективната по отношение на компановката и оползотворяването на обемите в каросерията модулна платформа за автомобили с електрическо задвижване (MEB) на Volkswagen. Хардуерът на електрическия модел не заема много място, което е от полза за пътническото и багажно пространство на борда – при обща външна дължина от 4,60 метра и междуосие от 2,77 метра, интериорът на ID. 5 предлага простор, сравним с този при SUV модел с конвенционално задвижване от горния клас. Въпреки динамичната, ниска линия на покрива, ID.5 запазва своите качества на функционален и гъвкав SUV модел и предоставя изобилие от свободно пространство и за главите на пътниците на втория ред седалки. Цветовата гама на интериора е модерна и създава уютна атмосфера, а материалите демонстрират високи стандарти по отношение на качеството. Клиентите имат възможност за избор между много различни варианти на изпълнение на интериора и седалките, както и на стандартни и допълнителни пакети оборудване. В зависимост от позицията на облегалките на задните седалки, обемът на багажното пространство може да варира между 549 и 1561 литра. Като опции се предлагат електрозадвижван капак на багажника и сгъваем теглич с електрически механизъм.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин