ID.4 – първият електрически „световен автомобил” на Volkswagen

2202
2021

Динамична външност. Външният дизайн на ID.4 се отличава с впечатляващо  атлетични пропорции и ултрамодерно излъчване. Изчистената стилистика с плавни линии и форми е вдъхновен от природата и се се откроява със своята усъвършенствана аеродинамична концепция с коефициент на въздушно съпротивление от едва 0,28. Още в стандартното оборудване новият модел предлага почти пълно светодиодно изпълнение на предните светлини, докато комбинираните задни светлини използват изцяло LED технология при всички изпълнения на ID.4. Топверсията в гамата включва интерактивната матрична система IQ. Light на предните LED фарове с интелигентно управление на дългите светлини. Триизмерният дизайн на комбинираните LED светлини отзад се отличават с изключително хомогенно оформление в ярко червено.

Изобилие от пространство за семейството и багажа. Дългият 4,58 метра ID.4 използва модулната платформа за модели с електрическо задвижване MEB (Modularer E-Antriebs-Baukasten) на Volkswagen, при която компановъчната схема за разпределение на вътрешното пространство за пътниците, багажа и системата за задвижване е принципно нова и предлага редица предимства. На практика просторът в купето е сравним с този при конвенционалните SUV модели в горния автомобилен клас. Цветовете в интериора са модерни и приветливи – също както и използваните материали с първокласно качество на повърхностите. В зависимост от положението на облегалката на задната седалка, багажното отделение може да предложи от 543 до 1 575 литра. Оборудването на ID.4 включва електрическо задвижване на капака на багажника, релси за багажник на покрива (стандартно) и теглич за прикачни товари.

Два екрана и гласово управление с естествени фрази. Модерната концепция за управление на функциите и контролните прибори в новия електрически SUV модел вече не изисква никакви физически бутони и е фокусирана върху двата екрана с висока разделителна способност на арматурното табло. По-малкият от тях замества класическия блок на контролните прибори зад волана, докато този с по-голям диагонал (до 12 инча) заема централна позиция на таблото, предлага сензорна повърхност и се ползва от инфотейнмънт системата. Освен това водачът може да използва системата за гласово управление с естествена реч „Hello ID.“, която разбира редица разговорни фрази и е в състояние да получи достъп до информация от облака благодарение на своята постоянна връзка с интернет. Иновативната ID. Light под формата на светлинна лента под челното стъкло също дава своя принос, осигурявайки интуитивна подкрепа на водача.

Ново информационно измерение. Иновативният head-up дисплей с разширена реалност обединява своите показания с картината на реалната обстановка около ID.4 – насочващите стрелки по зададения маршрут на навигационната система например се прожектират в реалистична триизмерна форма в непосредственото зрителното поле на водача на около 10 метра „пред” автомобила. Навигационната система Discover Pro също е част от стандартното оборудване на всички версии на новия модел – също както и мобилните онлайн услуги от We Connect Start. Асистиращите системи от гамата IQ. Drive правят шофирането още по-спокойно и безопасно, като това важи в особена степен за Travel Assist. Софтуерът и хардуерът в ID.4 са проектирани като част от изцяло нова електронна архитектура, което наред с множество други предимства позволява на клиента да получава и онлайн актуализации на автомобила след покупката.

Осем предварително конфигурирани варианта. Volkswagen предлага новия ID.4 в осем предварително конфигурирани варианта – Pure, City, Pro, Life, Business, Family, Tech и Max. Тази маркетингова стратегия има за цел да направи структурата на обширната моделна гама на ID.4 по-ясна и разбираема за клиентите и всеки от тях може бързо да намери варианта, който му подхожда най-добре.

Зареждане у дома, докато сте в движение и при по-дълги пътешествия. Със своята концепция We Charge5, Volkswagen влиза в ролята на първия едросериен автомобилен производител, който предлага цялостен пакет услуги за удобно, свързано и устойчиво зареждане за електромобили. Той предлага идеални решения за зареждане във всяка ситуация – независимо дали сте у дома, в движение или на дълъг път. При използване на бързозарядна станция (прав ток, DC) възможността за зареждане със 125 кВт на ID.4 позволява aкумулаторната батерия с капацитет 77 кВтч да бъде презаредена и готова за изминаване на следващите 320 километра за около 30 минути (според WLTP). В момента на приемането от своите собственици в Европа, Volkswagen ID.4 има изцяло неутрален въглерод баланс и ако се зарежда с електроенергия от възобновяеми източници, електромобилът ще запази почти напълно своята неутралност спрямо въглерода и в периода на експлоатация.

Мобилността на бъдещето е електрическа. С фамилията от ID. модели, марката Volkswagen разширява своята традиционна продуктова гама с изцяло нова, отделна линия от предложения на пазара. Следвайки премиерата на компактния електромобил ID.34, новият ID.4 заема своето място в изключително популярния сегмент на компактните SUV автомобили и е вторият напълно електрически модел на марката Volkswagen. Той ще се произвежда и предлага не само в Европа, но и на пазара в Китай, а по-късно и в САЩ. В периода до 2024 година марката ще инвестира общо единайсет милиарда евро в електрическа мобилност като част от стратегията Transform 2025+. До 2029 година Volkswagen планира да пусне на пазара до 75 напълно електрически модела и да реализира около 26 милиона електромобила през същия период.

Електричеството среща емоциите – ID.4 е първият изцяло електрически SUV модел на Volkswagen и първият електрически „световен автомобил” на марката.

Пазарно позициониране. Първият изцяло електрически SUV модел на Volkswagen. Електрическата офанзива на Volkswagen продължава да набира скорост – след премиерата на модела ID.3 в компактния клас, новият ID.4 става вторият модел на марката, използващ технологичната основа на модулната платформа за модели с електрическо задвижване MEB (Modularer E-Antriebs-Baukasten) на Volkswagen и е първият изцяло електрически SUV модел на марката. ID.4 се отличава с много от типични за автомобилите Volkswagen предимства – модерен електрически модел, който предлага идеален баланс между цена, възможности и устойчивост. Той излиза в най-големия по обем на продажбите пазарен сегмент в света и е първият електрически „световен автомобил” на Volkswagen, който освен в Германия ще се  произвежда и продава и на пазарите в Китай и САЩ.

Модулната платформа за модели с електрическо задвижване MEB изпълнява ролята на своеобразен технологичен гръбнак на електрическата офанзива на Volkswagen, а новият ID.4 се възползва от пълния й потенциал. Новата конструктивна архитектура предлага много обширно вътрешно пространство, изключителни добри характеристики по отношение на поведението на пътя и удоволствието от шофирането и автономен пробег до 522 км (в цикъла WLTP). Възможността за бързо зареждане е друго съществено предимство при пътуване на дълги разстояния.

Moделна гама. Осем предварително конфигурирани варианта. Новият ID.4 ще излезе на пазара в осем предварително конфигурирани варианта. Всеки от тях (с изключение на ID.4 Pure и ID.4 Pro) е оборудван с различни пакети, които обединяват най-популярните опции. Тази стратегия прави гамата от възможности много по-ясна и  прозрачна за клиентите и дава възможност за по-бързо производство и доставка на автомобилите от завода в Цвикау. Предварително конфигурираните варианти на ID.4 се наричат Pure, City, Pro, Life, Business, Family, Tech и Max. С изключение на ID.4 Pure и ID.4 City, които се очакват на пазара през първото полугодие на 2021, предварителните продажби на всички останали варианти започнаха през месец декември 2020 гпдина. Клиентите в Германия могат да кандидатстват за получаване на субсидия в размер на 9 000 евро (нето) за всички версии на ID.4.

Версиите ID.4 Pure, ID.4 Pro, ID.4 City и ID.4 Life. Ролята на базова версия на новия модел играе ID.4 Pure, чието оборудване включва всички основни функции. Оборудването ID.4 Pro също се отличава с всички основни функции, докато ID.4 City предлага допълнителни предимства и възможности, включени в пакета Comfort и пакета Infotainment. Подобно на ID.4 Pure, тяговият електродвигател се предлага с мощност от 125 кВт (170 к.с.) или 109 кВт (148 к.с.) в зависимост от избраната от клиента конфигурация. ID.4 Pure и ID.4 City използват компактната и относително лека акумулаторна батерия с нетен капацитет 52 кВтч, а всички останали предварително конфигурирани версии се доставят с батерията с капацитет 77 кВтч. Версията ID.4 Life слиза от поточната линия с идентични на тези при ID.4 City пакети оборудване. Мощността на тяговия електродвигател при нея е 150 кВт (204 к.с.).

Версиите ID.4 Business и ID.4 Family. ID.4 Business и ID.4 Family използват същия двигател като версията ID.4 Life. ID.4 Business се предлага с допълнителните пакети Design и Assist с множество функции, докато ID.4 Family се оборудва с допълнителните предимства и възможности, включени в пакетите Design Plus и Comfort Plus. Стандартното оборудване и на двете версии включва пакета Interior Style.

Върховите изпълнения ID.4 Tech и ID.4 Max. ВерсиитеID.4 Tech и ID.4 Max са флагманите в гамата на новия ID.4. И двете се предлагат само с електродвигател с мощност 150 кВт (204 к.с.), а сравнено с версията ID.4 Family, оборудването на ID.4 Tech включва и пакетите Infotainment Plus, Assist Plus и Interior Style Plus. ID.4 Max съответно предлага Plus вариантите и на четирите пакета – Design, Infotainment, Comfort и Assist и добавя към всичко това пакета Sport Plus, вътрешно оборудване Interior Top Sport Plus и термопомпа, която е допълнителна опция при всички останали версии с изключение на ID.4 Pure и ID.4 Pro).

Още по темата

ƒ