i20 R5 дебютира на рали „Ипър“

2006
2016

Шефът на отборите на Hyundai Motorsport Мишел Нандан гледа напред към състезанието този уикенд

Новото поколение Hyundai i20 R5 ще направи първата си публична изява този уикенд, 23-25 юни, като откриваща етапите кола на рали „Ипър“ – петия кръг на Европейския рали шампионат (ERC) тази година. Докато от състезателния отдел на Hyundai Motorsport се подготвят за важния момент, шефът на отборите Мишел Нандан споделя очакванията си за предстоящото рали и с какво белгийското събитие е важно за развитието на автомобила.

Рали „Ипър“ 2016 ще бъде първата публична изява на новото поколение i20 R5. Колко важно е това събитие?

–  Това, че ще бъде първата поява на новия автомобил пред публика, рали фенове и бъдещи клиенти, е много важно за нас, но е и значимо събитие за историята на Hyundai Motorsport. Участието ни в това състезание е отделно от WRC програмата ни, което е основен фокус за нас за последните четири години. За рали „Ипър“ акцентираме върху новото поколение i20 R5, първата кола на Hyundai Motorsport, изработена за клиентите. Това е много важен проект за компанията не само заради представянето ни пред клиентите, но и за достигането на марката Hyundai до повече фенове на автомобилния спорт. С този нов автомобил ще можем да изградим по голям профил на високотехнологичните инженерни способности на производителя, като се състезаваме в нови шампионати, нови държави и пред нови фенове.

 Защо бе избрано рали „Ипър“ за първа поява на автомобила?

–  Има различни причини защо точно това рали е от такова значение за проекта на новото поколение i20 R ERC е ключов шампионат за R5 категорията, а рали „Ипър“ е един от най-големите уикенди за сезона. Това е известно събитие, което винаги привлича голям стартов списък, с голям интернационален интерес, и е добро място да се покаже автомобилът за пръв път. Имаме огромен интерес към проекта, но потенциалните клиенти искат да видят как колата се представя по трасетата. Рали „Ипър“ ще е първият път, в който новият автомобил ще се движи по пътищата на бъдещите ѝ конкуренти и хората ще започнат да ни сравняват със сегашните ERC отбори. Зрителите ще имат шанс да видят прогреса, постигнат до този момент, като в същото време това рали е поредната част от програмата по разработване на колата.

 С какво допринася участието на новото поколение i20 R5 на това рали за бъдещото разработване на колата?

 – С първата си поява пред публика новото поколение i20 R5 влиза в последните етапи на своето разработване. Уикендът на рали „Ипър“ е основен момент за нашия отдел, като ще се възползваме и да тестваме колата. Етапите на „Ипър“ са уникални; много бързи, тесни и натоварващи спирачките. Поради изискванията на клас R5, от голямо значение е нашата кола да е конкурентна на широк спектър от пътища и настилки. Това е основна цел на тестовата ни програма. Навъртените километри на „Ипър“ ще обогатят знанията ни за автомобила. След това предстоят други тестове, като ще се възползваме максимално, докато наближава датата за хомологация.“

 Доста е сгъстен графикът на проекта. Притеснява ли ви това по време на разработването?

– Когато изготвяхме графика в началото, знаехме, че това е тежка задача. Само за 9 месеца успяхме да извървим пътя от полагане на основите на проекта, преминавайки през тестове и първа публична изява, което е много сериозно при разработването на кола от клас R Поради интензивния ни график трябваше често да бъдем и много гъвкави в планирането. Това ни позволи да се възползваме пълноценно от времето; добавяне на навъртени километри на автомобила или разработване и подготвяне на колата в щаба на Hyundai Motorsport в Алценау.

 Доволни ли сте от броя тестове, проведени с новото поколение i20 R5 по време на разработването му?

 – До този момент сме изминали над 3000 км с новото поколение i20 R5, на чакъл и асфалт. Като отбор сме там, където сме планирали да бъдем на този етап от проекта. При първоначалните тестове се фокусирахме върху надеждността на автомобила, преди да преминем към управлението му. Тестовият ни пилот Кевин Абринг използва своя опит, придобит от другите R5 коли, за да помогне при изграждането на автомобил, подходящ за много пилоти, участващи в различни шампионати, където присъства този клас. Тестовете са само част от разработването на колата, което е неизменен етап от проекта. Дизайнери, инженери и механици положиха големи усилия, за да придържат проекта към установения график. Успешен уикенд на „Ипър“ ще бъде като заслужена награда за целия екип.Novo pokolenie i20 R5 (3)

 Какви са следващите етапи за новото поколение i20 R5 след рали „Ипър“?

– Имаме още планирани тестове преди хомологацията. За тестовия екип основната цел е да се извлече максималното от целия пакет на колата. Той има и задачата да превърне i20 R5 в успешен дългосрочен проект. За да постигнем това, започнахме да наемаме инженери, които ще продължат с усъвършенстването на проекта, ще помагат на отборите, докато отдел „Продажби“ се подготвя да срещне нуждите на клиентите веднъж щом колата започне да се състезава.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин