Hyundai Tucson срещу Santa Fe: по-малкият печели градския дуел на касата

0711
2022

ВСЕКИДНЕВИЕ 800 км е разстоянието между американските градове Тусон (Аризона) и Санта Фе (Ню Мексико). А между едноименните автомобили то е само няколко сантиметра: Tucson е дълъг 4,50 м и широк 1,87 м, а Santa Fe – 4,79 м и 1,90 м. Още Tucson разполага с изненадващо много място, дори и във впечатляващо просторната задница. Разбира се, че Santa Fe предлага повече, но това не е разлика между два класа. В багажника на Tucson се побират 1721 л, а в този на Santa Fe – със 17 литра по-малко. По-големият модел обаче предлага регулираща се задна седалка с три отделни облегалки, както и трети ред седалки, предназначени по-скоро за деца.

Tucson (горе) с достатъчно място, Santa Fe с малко повече. И двата модела имат красиви, добре четящи се уреди и лесно за разбиране управление на кокпита. Навигационната система с 10,25-инчов дисплей и в двата модела е серийна от второто ниво на оборудване Exclusive

ШОФИРАНЕ И двата модела са с идентично Plug-in хибридно задвижване, като системата е с мощност от 265 к.с. А те са на разположение не само на хартия. При необходимост и двата „корееца“ могат да се движат бързо, като Tucson винаги е с едни гърди напред. Изцяло електрически и двата модела изминават около 60 км. Когато батерията се изтощи, а това се случва често на магистралата, се включва леко шумният бензинов двигател, а 6-степенната автоматична трансмисия превключва малко бавно. И двата модела са с подчертано директно управление, което се усеща като леко синтетично. И двата модела возят малко стегнато, при което по-тежкият Santa Fe е една идея по-спокоен.

Разходи Tucson 1.6 T-GDI Plug-in Hybrid стартира от 77 400 лв. с автоматични скорости и двойно задвижване. С полезното оборудване Exclusive (с навигация, система за автономно шофиране по магистрали и др.) цената се покачва на 89 600 лв. За Santa Fe Plug-in ви трябват поне 88 400 лв. при версия с 230 к.с., a за 265 – минимум 115 300 лв. с включено ниво Exclusive. Тук серийни са навигацията, кабел Typ 2 и други. Луксозното ниво на оборудване Signature стартира от 113 500 лв. (230 к.с.), респективно 121 300 лв. (265 к.с.)

Накрая Tucson побеждава!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин