Hyundai Tucson: разумните ще изберат бензиновия


26
мар.
2017

КРАТКИЯТ ПОГЛЕД ВЪРХУ РАЗХОДИТЕ бързо решава изхода от този дуел: Hyundai Tucson 1.6 Turbo е нашият разумен избор. Тъй като с 2.0 CRDi под капака дизеловият вариант не си струва. 1 километър с бензиновия модел излиза по-евтино. Освен това дизеловият вариант не е оборудван с SCR катализатор с AdBlue. Засега корейците не съобщават кога ще се появи той.
По тази причина си задаваме въпроса – какъв е смисълът от дизелов агрегат, който не пести достатъчно и не е оборудван с най-модерната към момента техника за пречистване на отработените газове? Отговорът идва при движение с автомобила. Наслаждаващите се на спокойното шофиране може да решат да дадат малко повече пари за дизелов вариант. Моторът 2.0 CRDi се управлява по-хармонично и подхожда повече на един SUV. Звукът му е приятен, а разгръщането на мощността – уверено. 6-степенната му автоматична трансмисия също е на добро ниво. Динамичните му характеристики са много добри.

Затова пък бензиновият мотор си върши работата по-тихо, с приятно спортен, як звук. За съжаление не във всяка ситуация си партнира отлично със 7-степенната автоматична предавателна кутия с два съединителя. Особено при кикдаун трансмисията не успява да реагира толкова бързо. Така Tucson става малко нервен, което не подхожда съвсем на един SUV.
Плюс за бензиновия вариант е неговият разход на гориво: по време на теста установихме 8,2 л А95Н – само с литър повече от дизеловия. И естествено цената: 50 990 лв. (с ръчна скоростна кутия и задвижване на четирите колела) – с около 5000 лв. по-скъп от Hyundai Tucson 2.0 CRDi.

НЕ Е УЧУДВАЩО

Двигателите не са най-модерните и най-високотехнологични на пазара. Преди всичко дизеловият изостава от актуалната техника с липсата на SCR катализатор и AdBlue. Бензиновата машина следва модата на даунсайзинга.

Победител: бензиновият

РЯДКО НЕЩАТА между дизелов и бензинов вариант на един автомобил са толкова ясни, колкото при Hyundai Tucson. Макар и дизеловият мотор да се движи много добре, той не пести достатъчно и е скъп, което предрешава нещата в полза на бензиновия.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин