Hyundai RN30: i30 като състезателен автомобил

С концептуалния RN30 Hyundai разкрива детайли от бъдещия i30 N. Прототипът разполага с 380 к.с. и камери за анализ на състезанието

2909
2016

Hyundai иска да става все по-спортен: още през 2017 г. ще се появи „наточена“ версия на i30, означена като i30 N. Малко от нея разкрива прототипът RN30. При него на преден план излизат спортното оборудване, високата мощност и аеродинамиката. RN30 е базиран на i30, но е около два пъти по-мощен от най-потентната серийна версия. Благодарение на по-голям турбокомпресор 2-литровият бензинов агрегат разполага с 380 к.с. и максимален въртящ момент 451 Нм. За да издържи двигателят на по-високата мощност, Hyundai използва ковани бутала. Трансмисията също има съществена особеност: нейните два съединителя работят в маслена баня и трябва да издържат на по-висока температура, отколкото конвенционалните. В концептуалния „спортист“ предаването на мощността към пътя става посредством задвижване на четирите колела. Електронен блокаж на диференциала разпределя интелигентно въртящия момент между 19-цоловите колела. Според Hyundai системата прави управлението по-прецизно и помага на колата да следва зададения от водача курс. Благодарение на клапи в ауспуха с електронно управление звукът ще бъде по-внушителен, отколкото при серийния i30. Изпускателната система завършва с две ауспухови тръби.

Пластмаса вместо карбон

Вместо карбон за каросерията на RN30 е използван нов тип пластмаса. Тя трябва да бъде лека, трайна и екологична. Конструкцията, както се очаква, е изградена с идеята за спортно шофиране. За максимална стабилност центърът на тежестта е изместен към центъра и максимално надолу. Силуетът е не само по-широк (1,95 м) и по-нисък (1,36 м), отколкото при компактния i30, но и визуално се отличава сериозно в сравнение с базовия модел. Каросерията е „раздута“, на предния капак има два въздухозаборника, отзад – спойлер, а броните са много широки. „Каскадната“ решетка в бъдеще ще се използва и при други модели на марката.

Интериор за автомобилен спорт

Интериорът е типичен за „бегачка“: тук откриваме ролбар и седалки тип „легени“, изнесени доста назад в сравнение със стандартния i30. В прототипа шофьорът открива само най-важното: волан, педали, скоростен лост и малко бутони. Разбира се, в серийния i30 N таблото няма да бъде чак толкова спартанско. Трите камери (две на А-колоните и една – на покрива) обаче могат да стигнат до масовото производство – така човек може да записва обиколките си от пистата.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин