Hyundai Racing Trophy с тройна победа в RC5 на рали “България“

Симеон Симеонов триумфира с купата на едномарковия шампионат

2105
2017

Първите три места в клас RC5 на рали “България“ спечелиха екипажи на Hyundai Racing Trophy. Златото в серията на състезанието, което се проведе уикенда край Варна, завоюва тандемът Симеон Симеонов/Йордан Йорданов. Дуото постигна и девета позиция в генералното класиране на българския шампионат. Среброто отиде при Мартин Коев/Димо Бозуков, а бронзът при Денис Станчовски/Младен Карчев. Тимът на Hyundai Racing Trophy спечели второто място в отборното класиране на рали „България“.

Симеон Симеонов с време 01:38:07.1 триумфира и с купата на едномарковия шампионат, чийто втори кръг за този сезон се проведе на рали „България“. Той извоюва първата позиция в оспорвана битка с Мартин Коев, който зае второ място и измина трасето на състезанието от общо 151,50 километра за 01:38:41.9. Разликата между двамата е 34,8 сек, като Коев наваксва в сравнение с първия кръг на шампионата, който се проведе в Брашов в края на март. Сега Симеон и Мартин държаха публиката в напрежение през общо 12-те отсечки на състезанието, като си разделиха по 6 етапни победи.  

На церемонията по връчване на трофеите призьорите получиха награди от изпълнителния директор на основния спонсор на Hyundai Racing Trophy “Тотал“ Нордин Мокрани.

Състезанието беше прекрасно, много ми допаднаха разнообразните етапи“, сподели Симеонов, който на последната отсечка се е завъртял на хлъзгавата настилка. Той отчете, че са подценили съперника през първия състезателен ден, но след това са наваксали. „Днес се наспахме, бяхме много по-мотивирани, по-концентрирани и започнахме да даваме по-добри времена, натрупахме преднина от над 40 секунди и затова последния етап го карах просто, за да завърша“, издаде 18-годишният пилот.  

Коев разказа след надпреварата, че заедно с навигатора му са изключително доволни от представянето си и от факта, че са взели няколко етапа на Симеон, след като усилено са тренирали. „Това е много за нас, защото той е много бърз, видяхме каква беше разликата между нас в Румъния и се радваме, че тук нещата се промениха“, допълни пилотът.

Третото място заеха Денис Станчовски/Младен Карчев с 01:42:39.7 време, а на четвърто са Виктория Гъркова/Велислава Павлова, които постигнаха резултат от 01:48:30.1.

През първия състезателен ден в събота, който имаше много тежки и дълги трасета, Мартин водеше в 5 от 7-те етапа. В неделя обаче Симеон, който натрупа опит в едномарковия шампионат, отстъпи само една от победите на 5-те отсечки. Той в началото на състезанието започна по-предпазливо, но след като видя скоростта, с която кара конкурентът му, усили темпото и заслужено поведе. И двамата пилоти се движат по-бързо от миналата година, а основна причина за това, по думите им, са усилените тренировки с треньорите от Motorsport Academy, програмата, по която са работили, и новата еволюция на автомобилите

Интрига имаше и между тандемите, които заеха трето и четвърто място в едномарковата надпревара – Денис Станчовски/Младен Карчев и Виктория Гъркова/Велислава Павлова. Екипажът на 16-годишния дебютант, който според наставника на отбора Петър Гьошев дава заявки за бъдещ шампион, уверено се бореше за бронзовото отличие, но Виктория започна да наваксва преднината и в затворената специална отсечка в пределите на Варна го победи, макар и с една десета. Момичетата имат и четири етапни победи в съревнованието с основния им конкурент при дамските тандеми в ралито – по две в събота и в неделя. Те заеха второ място сред дамските екипажи и получиха купи.

Денис, за когото това е второ състезание, е много щастлив от показаното на трасето. „Първият ден бяхме малко по-бавни на макадама, но през втория подобрихме карането и свалихме много време, с всяко минаваме ставаме по-добри“, каза той.

За 20-годишната Виктория битката е била вълнуваща и много емоционална, а трасетата с макадам особено интересни. „Много ми хареса, за мен това беше първата надпревара в България и много се вълнувах“, каза тя.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин