/ Hyundai Pony: в галоп към миналото

Hyundai Pony: в галоп към миналото

„Кореец” или „италианец”? Или имащ по нещо и от двамата? Hyundai ще възроди легендарния модел от 70-те години Pony Coupé!

Когато говорим за легендарни концепции, то няма как да не споменем Hyundai Pony Coupé. На снимките студията изглежда като машина на времето от култовия филм „Завръщане в бъдещето”. Сега на студията на Hyundai, която никога не стига до серийно производство, ще бъде вдъхнат нов живот.

Нека се върнем към машината на времето или по-точно към DeLorean DMC-12. Производството на легендарния автомобил започва седем години след представянето на концепцията на Pony – през 1981. Приликите между двата автомобила не са случайни. Дизайнът и на двете легенди е дело на Джорджето Джуджаро. Италианският дизайнер е автор и на много други класики – Lancia Delta, Lotus Esprit, Fiat Uno, Audi 80 и Golf 1.

Оригиналната концепция от 1974 г. отговаря на духа на времето. Геометрични форми, изчистени линии, кръгли фарове и семпъл дизайн отвън и отвътре. Тези характеристики са запазени и при новото поколение.

Вътрешното пространство на Pony също се отличава със семпъл дизайн и изчистени форми. Седалките са тип корито, а воланът с един лъч подчертава ретро-перспективата.

Концепцията на Pony е на 50 години. По онова време тя е представена с надлъжно разположен 4-цилиндров двигател с 82 к.с., а задвижването ѝ е задно. Актуалната концепция е просто копие на оригинала.

С Pony Concept корейската фирма иска да представи визията си за бъдещето. Както демонстрира N Vision 74 Hyundai винаги ще гледа към спортните автомобили.

Първият Hyundai Pony Coupé Concept е и първата концепция на корейската марка. Така футуристичният модел дава насока за развитието на марката.

Сега по повод на 50-тия рожден ден на тази концепция Hyundai ни припомня историята си.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин