AUTO BILD България / Hyundai Kona: корейска атака в класа на малките SUV-ове

Hyundai Kona: корейска атака в класа на малките SUV-ове

Само ден след премиерата на Citroen C3 Aircross в Мрежата плъзнаха официални фотографии на неговия корейски опонент – Hyundai Kona. В лигата на нетрадиционните малкият SUV ще се бори и срещу Nissan Juke


13
юни
2017

В края на годината на пазара ще се появи новият малък SUV на Hyundai – Kona. Създаден да се хареса на по-младите клиенти, „кореецът“ има нетрадиционна визия, подобно на основните си конкуренти Nissan Juke и Citroen C3 Aircross. Особено впечатление в екстериорния дизайн правят разделените предни светлини, както и голямата радиаторна решетка. Спортно усещане внасят късите надвеси на каросерията отпред и отзад, както и ниската линия на покрива. По каросерията има много контрастни акценти. Kona ще използва много от техниката на новия i30 – в т.ч.  инфотейнмънт системата с 8-инчов тъчскрийн и възможност за връзка с Apple CarPlay и Android Auto. Корейците ще пуснат модела дори с Head-up дисплей.

В началото машината ще бъде предлагана само с две бензинови моторизации: базовата, 1-литрова с 3 цилиндъра и турбо, генерира 120 к.с. и 175 Нм. Тя ще бъде комбинирана единствено с 6-степенна ръчна скоростна кутия и предно задвижване. Другият двигател ще бъде 1,6-литров, също със свръхпълнене – но със 180 к.с. Те ще бъдат „дирижирани“ от 7-степенна трансмисия с два съединителя, която предава мощността към четирите колела. Ускорението от 0 до 100 км/ч при „потентната“ версия ще отнема едва 7,9 сек. На по-късен етап ще има и 1,6-литров дизел със 115 или 136 к.с. (при по-мощната модификация ще могат да бъдат поръчани 4х4 и автоматик, а при по-слабата – не). Вместо просто и евтино окачване с торсионна греда, Kona ще използва многораменна система отзад, комбинирана с Advanced Traction Cornering Control за по-добро сцепление. От Hyundai планират и електрически версии.

Със своите размери – дължина 4165 мм, височина 1550 мм и широчина 1800 мм Kona е една идея по-голяма от Juke. По-дългото междуосие е обещание за повече пространство в интериора, а спрямо Nissan багажникът е почти със същия обем (361 срещу 354 л).

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин