Hyundai Ioniq срещу Toyota Prius: тези червените са съвсем зелени!

Червена боя, зелена душа: тези два хибрида са икономични – и освен това доставят удоволствие

0201
2017

ВСЕ ПАК ТОВА продължи доста дълго! Toyota произвежда Prius от 1997 година. Оттогава този модел се е превърнал в олицетворение на хибриден автомобил. Сякаш мина цяла вечност, а другите производители не правеха почти нищо по темата. Междувременно, 19 години по-късно, след произведени над 3,5 милиона Prius това се промени из основи. Повечето автомобилни производители предлагат хибридни модели – но малко са онези, които работят толкова последователно по въпроса като Toyota. И сега за пръв път нещата за Prius стават наистина сериозни: по отношение на формата и размерите с напълно новия Ioniq в Hyundai определено са се ориентирали към образеца Prius. И така: кой може повече – оригиналът или новакът?

Наскоро от Toyota представиха новия Prius и сякаш са придали нова тяга на цялата идея. Да забравим подчертано скромния и незабележим досега Prius, новият е с направо забележително новаторски дизайн. Стръмно издигаща се странична линия, много тесни фарове, остри ръбове и извивки – доста футуристично. Дизайнерите явно са се забавлявали при работата си – ние също, когато гледаме автомобила. С удоволствие бихме присъдили специална награда дори и само заради наистина необичайните задни светлини. Така де, има предостатъчно скучни автомобили, нали? Смелостта на Toyota продължава и в интериора. Диво разпиленият кокпит с арматурното табло и двата 4,2-инчови дисплея по средата е всичко друго, но не и скучен. На средната конзола например в Toyota са използвали блестяща бяла пластмаса. Какво искат да ни кажат с това: лекарски кабинет ли? Хладилник? Вана? Ние не знаем.

Формално двата автомобила си приличат – със спойлер и стъклен заден капак, но само формално

Но при Hyundai такива експерименти липсват напълно. За разлика от Toyota корейците залагат на сдържаните форми. Ioniq изглежда строен, загладен и модерен: каросерия с форма на купе и снижаващ се назад покрив. Между другото и двата автомобила имат идентичен коефициент на аеродинамично съпротивление от 0,24. Интериорът на Ioniq също не е ексцентричен, кокпитът е спокоен и чист, изработен е прилично и се управлява безпроблемно. Предлагането на място отпред при Ioniq и Prius е добро, с типичния за компактния клас простор. Отзад Toyota предлага повече място особено за дълги крака, пътниците с по-висок ръст се настаняват по-удобно. В Hyundai хората над 1,80 метра трябва да навеждат глава. Prius има преднина и по отношение на багажника, вместимостта му е от 501 до максимум 1633 литра, при Ioniq – 443 до 1505 литра. Хибридната система на Hyundai е като на идентичния в техническо отношение Kia Niro и се състои от 1,6-литров бензинов двигател със 105 к.с., електромотор с 32 кВт (44 к.с.), литиево-йонен полимерен акумулатор (под задната седалка) с капацитет 1,56 кВтч и 6-степенна скоростна кутия с два съединителя. Резултатът е системна мощност от 141 к.с.

При Toyota 1,8-литровият бензинов двигател с мощност 98 к.с. работи в комбинация с електромотор с 53 кВт (72 к.с.), никел-металхидриден акумулатор (също под задната седалка) с 1,31 кВтч и високотехнологична планетарна трансмисия, системната мощност е 122 к.с. За новия Prius системата е модернизирана и подобрена, както винаги всичко функционира напълно безпроблемно и ненатрапчиво. Първо да съобщим добрата новина: никога досега Prius не се е движил толкова приятно и толкова пъргаво. Системата реагира осезаемо по-бързо, Prius прави впечатление на по-жизнен.

А сега е ред и на лошата новина: въпреки всички усилия и категоричното подобрение „ефектът на ластика“ се е запазил. Тоест след натискане на педала на газта първо се повишават оборотите, а след това с известно закъснение – и скоростта. До средни обороти бензиновият двигател е сдържан, след това обаче започва да се чува, а при движение по магистрали ръмжи силно. Препоръчителната скорост за пътуване е около 150 км/ч – дотогава в интериора е много приятно, но след това нивото на шума се повишава. Също като Toyota и Hyundai стартира електрически, потегля нежно и тихо, и при него бензиновият двигател се включва относително бързо. Също като при Prius почти не е възможно изминаването на по-дълги отсечки в електрически режим. Основната разлика спрямо Prius е 6-степенната скоростна кутия с два съединителя на Ioniq, която отговаря за взаимодействието между двигателя с вътрешно горене и електромотора. И която реагира по-бързо и по-директно от планетарната трансмисия на Toyota.

Затова Hyundai се управлява по-непосредствено, по-директно и това се потвърждава и от данните от измерванията. И прави впечатление на по-жизнен на пътя – което е заслуга и на по-стегнатите настройки на окачването. При Hyundai те са наистина много сполучливи, Ioniq се отличава с дискретни спортни качества. Особено в спортен режим разгръща удивителен за хибриден автомобил темперамент. Директното електрическо кормилно управление също е по-информативно в сравнение с много синтетичното на Toyota. Обратната страна на медала е реагиращото относително твърдо при напречни фуги окачване, автомобилът става леко неспокоен. В това отношение Toyota се справя по-добре, тя се разлюлява. И прави впечатление на по-тежка от Hyundai – въпреки че не е, и при директно сравнение се движи по-мудно, нека го наречем по-уютно. За разлика от Ioniq режимът Power не осигурява особена промяна. От друга страна, Prius се движи по-икономично, а това също доказва зрелостта и съвършенството на системата му – разходът при теста бе 4,7 литра. Hyundai харчеше 5,2 литра – тоест половин литър повече. Хибридният Ioniq струва от 47 800 лева, тестовият автомобил с оборудване Premium – 61 260 лева. Toyota Prius струва от 53 750 лева, тестовият вариант с оборудване Chic – от 58 750 лева.

Извод

Prius вече е със зашеметяващ дизайн, движи се по-добре от всякога и е по-икономичен от Ioniq. Hyundai залага на различна хибридна система и като цяло прави впечатление на по-модерен. И впечатлява с по-добра управляемост, по-директно усещане при шофиране от Toyota, която се шофира по-спокойно.

Какъв завършек само! Ръбестите задни светлини заслужават специална награда

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин