Hyundai Ioniq: без зареждане от контакта се движи най-изгодно

1607
2020

ВСИЧКО ИЗГЛЕЖДА НАОПАКИ: най-обикновеният модел в това трио изобщо не е обикновен. Макар че електрическият пробег в най-лошия случай е около неколкостотин метра, Ioniq Hybrid е пълноценен хибрид. Основно за придвижването се грижи 1,6-литровият бензинов агрегат, а при необходимост той е подпомаган от малък електромотор, чиято енергия се осигурява от (сравнително рядко срещаната вече) литиево-полимерна батерия. Хибридът е малко по-бавен от събратята си от модела, като естествено много по-често работи на по-шумния режим с включен двигател с вътрешно горене. Но: не е много по-бавен от Plug-in версията, доста икономичен е и излиза изгодно.

Всички версии на Ioniq се представят убедително с приятния си за управление кокпит. Мониторът е разположен приятно високо, най-важните функции се управляват чрез въртящ се превключвател и бутони
Електрическият Ioniq (горе) също както и Plug-in вариантът трябва да се справят с по-малка със 100 литра вместимост на багажника в сравнение с „обикновения“ хибрид
Двойна индикация за резервоарите при Plug-in хибрида

Plug-in хибридът изминава 60 километра на ток. Това му осигурява изгодния микс от 5 л/100 км разход на гориво. Тук обаче малко липсва шлифованост при съвместната работа. Когато например водачът изиска цялата мощност за ускорение, минава известно време, преди електрическата машина и 1,6-литровият двигател да започнат да ускоряват мощно автомобила. При движение се усеща значително по-високото тегло, а в багажника липсват около 100 литра товарен обем. Освен това Plug-in хибридът е по-скъп. 13 000 лева го разделят от „нормалния“ хибрид. Въпреки по-ниския разход дори месечно ще ви струва повече.

Ioniq EV с CCS щекер за бързо зареждане с 50 кВт или повече
Ioniq Plug-in хибрид с обикновен щекер

Електрическият Ioniq с лекота изпреварва двата други модела Hyundai. Като цяло електрическият Hyundai се усеща приятно мощен – при темпо 165 км/ч на магистралата обаче му „врътват кранчето“. Фабричните големи колела возят по-твърдо в сравнение с Ioniq Hybrid и Ioniq Plug-in хибрид. По-малък багажник, по-малък полезен товар. Продължително време за зареждане и скромен пробег (до 200 км) са функционалните недостатъци на модела. Прибавяме и разходите: струващият най-малко 69 970 лева електрически Ioniq харчи на километър с 14 стотинки повече от „малкия“ хибрид (по изчисления за Германия). Това означава: „конвенционалният“ Ioniq е нашата препоръка.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин