Hyundai i30 Kombi 1.6 CRDI Style: Надежден и след 100 000 км

Компактният модел от Корея е най-добрият автомобил в продължителните тестове досега. Само да не бяха тези слабости в детайлите…


17
окт.
2016

НИЩО. НУЛА. ЗЕРО. Когато не се случва нищо, тогава всичко е интересно колкото 0:0 или бяла стена. И не си струва за него да се пише в AUTO BILD. Но този път голямото Нищо осигурява една страхотна история, която си струва да разкажем: защото за 100 000 километра на Hyundai i30 Kombi не му се счупи НИЩО, като изключим изгорялата лампа за осветяване на регистрационния номер. Никакъв дефект, никаква повреда, никаква ръжда. С оценката си отличен 6 „кореецът“ е най-добрият автомобил от продължителните ни тестове досега. Страхотно, нали?

Да натоварим малко риба в Болтенхаген? Не е проблем, полезният товар на i30 е до 469 килограма

Да натоварим малко риба в Болтенхаген? Не е проблем, полезният товар на i30 е до 469 килограма

Но сега ще споменем само нещата, които накрая донесоха 4 досадни наказателни точки на комбито. Дреболии, които леко нарушават симпатичното впечатление от лесния за управление и просторен спътник с голям багажник. Новият цар на надеждността ни допадна веднага с приличното си окачване и кормилното управление, което е категорично по-добро и информативно от това на по-големия Hyundai i40. Може и да не е съвсем перфектно, някои водачи избираха по-стегнатия режим Sport, но трябва да отбележим: марката се развива прекрасно по отношение на динамиката на управлението.

Издигаща се назад линия на прозорците: много модерна в момента, но ограничава обзора

Издигаща се назад линия на прозорците: много модерна в момента, но ограничава обзора

И затова при сравнение с други компактни автомобили по-силно впечатление ни правят ненужните слабости в детайлите. Например високият шум при движение, тъй като между пътя и пътниците липсва шумоизолация. „Автомобилът е много прозрачен надолу в акустично отношение“, казва колегата Мартин Путц. В зависимост от маршрута 1,6-литровият дизелов двигател звучи различно: ръмжащ и шумен в града, където във взаимодействието между реакциите и прецизната скоростна кутия ни направи впечатление турбодупката, но и спокоен и успокояващо тих на магистралата.

Както и можеше да се очаква, малкият работен обем имаше някои критици, на които не им достигаше въртящият момент, но като цяло автомобилът получи най-вече добри оценки за бързото придвижване при дълги пътувания, големия пробег и средния разход на гориво в теста от 6,7 л/100 км. Но когато се кара агресивно и при високи обороти, CRDi проявява склонност да си „хапва“ масло: за цялата дистанция на AUTO BILD трябваше да долеем 6,5 литра. С ненатрапчивите си характеристики този дизелов двигател подхожда на Hyundai, който прави почти всичко добре.

class_hyundai

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин