Hyundai Elantra на старо: защо таксиджиите са влюбени в него?

Ако Hyundai Elantra въобще може да ви впечатли с нещо, то това е надеждността


5
февр.
2018

И вие ли имате такова усещане? Чувството, че трябва доста да се напрегнете, за да наречете с името Elantra модела на Hyundai от среден клас. След като предшественикът му стана донякъде популярен като Lantra, корейците решиха да променят името на модела – според нас неособено далновиден ход, като се има предвид вниманието, което в днешно време се отделя на имиджа на марката и идентификация …

Дизайнът на актуалния модел също не води до възторжени изблици, поради което Elantra буквално чезне в сивата маса от скромни предложения на пазара за употребявани автомобили. Няма нищо особено вълнуващо и в пространството под предния капак – двата бензинови двигателя работят шумно и не могат да се нарекат спринтьори при ускорение, но пък компенсират скромната си динамика, задоволявайки се с не по-малко скромни количества евтин бензин А92Н.

ЗАЩИТАТА ВАШИЯ АВТОМОБИЛ ОТ РЪЖДАТА С ПРОДУКТИТЕ НА FERTAN!

Истинската гордост на скромната Elantra е в забележителната и надеждност, нареждаща двете версии на модела сред най-добрите в това отношение екземпляри в този клас. За разлика от първото поколение Lantra, статистиките не сочат нито един случай на сериозна авария на двигател, въпреки податливия на износване и дефекти газоразпределителен механизъм с два горноразположени разпределителни вала, задвижвани с ангренажен ремък.

ВИЖТЕ ОБЯВИ ЗА HYUNDAI ELANTRA В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

Elantra печели много с ниската си цена и експлоатационни разходи.

Стартирането на двигателя може да бъде осуетено от слаб акумулатор или дефектен имобилайзер

Невъзможността за стартиране на двигателя на Elantra в повечето случаи се дължи на маломощния акумулатор (45 Ah) при 1 ,6-шпровия вариант, който не разполага с достатъчен капацитет и при преобладаващо движение в градски условия не може да навакса консумацията. Възможно е причината да се крие и в случайно задействане на имобилайзера, отказващ правота за потегляне с автомобила дори на законния собственик. Последното обаче се случва извънредно рядко – също както и течовете от тръбопроводите за високо налягане на системата Common-Rail при въведения през 2001 г. турбодизелов вариант CRDi. Като цяло обаче първата дизелова рожба на Hyundai в гамата от леки автомобили на фирмата е напълно сериозна алтернатива на европейските високотехнологични продукти в тази област. Дизеловият агрегат се отличава с равномерна работа и внушителна динамика при потегляне, но за съжаление за момента задоволява единствено изискванията на екостандарта Euro 3. При нарастващото обвързване на екологичните показатели с данъчните ставки този недостатък може да се отрази негативно на експлоатационните разходи и CRDi да остане привлекателен само за хората, които „навъртат“ огромен годишен пробег.

Конструкцията на задния мост изисква внимателна настройка

Водачът и пътниците имат всички основания да се чувстват удобно в Elantra, като главната заслуга за това усещане се дължи на удобните седалки. Приносът на ходовата част в това отношение е доста по-малък, тъй като приличното поведение на Elantra на пътя се „заплаща“ с донякъде необоснованата твърдост в настройката на окачването.

Електрогенераторът и акумулаторът „стачкуват“ от време на време

„Твърдостта“ и „мекотата“ на возене обаче са категории, традиционно причислявани към графата „въпрос на вкус“ – има и достатъчно много хора, за които този „недостатък“ би спестил необходимостта за „тунинговане“ с цел постигане на по-стегната и спортна като поведение ходова част. Въпреки че… тези клиенти на пазара за употребявани автомобили рядко посягат към скромната и като че ли малко безцветна Lantra. Пардон – искахме да кажем Elantra…

 

Още по темата