Hyundai Alcazar: нискобюджетното Santa Fe за 30 000 лева

1404
2021

Hyundai представи нов SUV със седем места. Подобно на Santa Fe, Alcazar трябва да предлага много пространство, но ще бъде значително по-евтин

SUV-семейството на Hyundai се разраства. Поне в Индия, защото там скоро ще бъде лансиран Alcazar. Той получава трети ред седалки и е пренебрежимо по-малък от Santa Fe. Пускането на пазара на Alcazar e насрочено за май 2021 г. Цените все още не са известни, но се говори, че те ще стартират от еквивалента на 30 000 лв. (Тази индийска G-класа струва само 22 000 лева)

С 5 милиметра по-късо междуосие, отколкото при Santa Fe

Alcazar е базиран на ix25, който също не се продава в Европа. Предната част с голяма радиаторна решетка и 2-компонентни светлини демонстрира известни прилики със Santa Fe. Иначе Alcazar изглежда малко по-рустикален с пластмасовите елементи по каросерията и големия брой чупки. По данни на Hyundai всъдеходът бил „вдъхновен от замъци и дворци“, защото благодарение на високоякостна стомана той бил изключитело „корав“ и същевременно предлага много пространство. До седем души могат да пътуват в Alcazar благодарение на третия ред седалки.

По желание на клиента вторият ред може да бъде поръчан и с индивидуални седалки и централен подлакътник, което намалява максималния брой пътници до шест. Но дори на тях не им е позволено да носят много багаж. Ако нито една седалка не е сгъната, обемът за товари отзад е само 180 литра. Hyundai все още не е разкрил размерите на каросерията на Alcazar. Междуосието от 2760 мм е само с 5 мм по-късо, отколкото при Santa Fe. То е дълго 4785 милиметра – и се очаква Alcazar да бъде с почти същата дължина.

Разликата в междуосието между Alcazar и Santa Fe е само 5 милиметра. Външните размери също не би трябвало да се различават с много.

Бензинов и дизелов двигател с мощност до 159 к.с.

Що се отнася до двигателите, клиентите могат да избират между двулитров бензинов агрегат със 159 к.с. и 1,5-литров дизел със 115 к.с. Характеристиките на кормилното управление могат да се регулират чрез превключвателя за режим на шофиране. Шестстепенната ръчна скоростна кутия е стандартна, а като опция ще се предлага автоматична. И двете трансмисии са оптимизирани за по-добра динамика. Бензиновата версия трябва да ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 10 секунди. Все още не е ясно дали ще бъде предлагано задвижване на четирите колела.

Очаквана цена – под 30 000 лева

В Индия Hyundai Alcazar вероятно ще бъде продаван от май 2021 г. Цените все още не са оповестени – но вероятно ще стартират под 1,3 милиона индийски рупии, което се равнява на около 30 000 лв. За същите пари можете да получите и Force Motors Trax Cruiser с до 13 места. У нас Santa Fe със седем места струва минимум 85 800 лв. – макар че двата модела не са съвсем сравними. На по-късен етап Alcazar трябва да се предлага и на други пазари.

ИЗВОД

Hyundai Alcazar ще печели клиенти с щедро пространство, здравина и изгодна цена. Звучи примамливо, но SUV-ът вероятно няма да бъде предлаган в Западна Европа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин