Hyundai подготвя нова „бегачка”

2607
2018

На трета предавка атакуваш с 5000 оборота участъка при поточето, малко преди Зоологическата градина „вкарваш” четвърта, виждаш как дърветата отляво и отдясно на теб „прелитат” и малко по-късно вдигаш над 200 км/ч на правите. Всичко това става безпроблемно с някое BMW например… но с Hyundai? О, да! Корейците настъпват сериозно при „бегачките” – само за една година те са продали 2957 екземпляра от i30 N в Европа.

Освен стандартната модификация с 250 к.с. се предлага и още „по-наточена” – с 275, с блокаж на диференциала, с ауспух с клапи и с две тръби и с по-мощни спирачки. Повечето клиенти се спират на втория вариант – въпреки че той е с няколко хиляди лева по-скъп. А сега корейската ракета вече няма да бъде достъпна само като хечбек, но и като седан. AUTO BILD успя да изпробва новата версия на Нюрбургринг – и се срещна с двама души, чиито „отрочета” доскоро носеха означението М: Алберт Бирман и Томас Шемера идват от BMW в Hyundai. Първо, през 2015, идва Бирман, а половин година по-късно – и Шемера. „Тук Алберт е направил доста. Hyundai определено ни дава свобода, която преди нямахме, сега ние оформяме една марка от нулата и променяме Coolness-фактора на Hyundai. Хора на възраст между 20 и 39 г., които се интересуват от N-модификация, преди не е имало шанс изобщо да влязат в нашите шоурумове.”

В лицето на Fastback i30 N получава практична версия.

Означението N не идва като близко до М – то е извлечено от Намянг, където корейците имат развоен център, и от Нюрбургринг, където се тестват новите модели. И Hyundai действително има правото да свързва моделите си с легендарната германска писта – защото създава автомобили, гарантиращи свръхудоволствие от шофирането. И при Fastback управляемостта е брилянтна, сцеплението – на топниво, звукът е зверски готин, а когато при низходящо превключване връщате предавки ауспухът пука толкова яко, че хората с бензин в кръвта ги побиват тръпки.

Hyundai настъпва здраво газта – с двама опитни германски специалисти. Шемера коментира: „Искаме да предложим на нашите клиенти събития на пистата. Това, което правихме като Driving Experience при BMW, трябва да бъде интегрирано и тук. Минути по-късно вече съм в състезателния i30 TCR с бившия пилот от Формула 1 Габриеле Таркини. Седалки тип „корито”, ролкейдж, ултрабързи обиколки на пистата… потиш се и още малко ще откъснеш ролбара от стискане. И мислиш: боже, Hyundai ли прави всичко това наистина?

Без лишения: сцеплението и звукът при този седан са като при истинска „бегачка”.

Извод

От шоурума на пистата! С новия i30 N Hyundai демонстрира как компактен модел се превръща в ракета, която няма да ви скъса нервите при всекидневно шофиране. Fastback ще се хареса на всички, които си падат по хечбека, но имат нужда от повече място.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин