/ Hyundai иска да бъде в топ 3 на производителите на електромобили

Hyundai иска да бъде в топ 3 на производителите на електромобили

Далеч преди евентуалния край на двигателите с вътрешно горене през 2035 г. почти всички автомобилни производители вече се насочиха към алтернативни задвижвания.

Hyundai Motor Group възнамерява със своите марки Hyundai, Kia и Genesis до 2030 г. да стане един от трите най-големи производители на електромобили в света. В момента в челото са китайците от BYD, Tesla и концернът VW. През 2022 г. първи бяха Tesla с близо 1,3 милиона продадени автомобила. Целта на Hyundai са 1,51 милиона произведени електрически автомобила в Корея и 3,64 милиона електромобила в цял свят. Инвестициите ще бъдат в размер на 18 милиарда щатски долара.

Засега Hyundai се ангажира с благородната си дъщерна фирма Genesis, до 2045 г. да има климатично неутрално производство. От 2035 г. корейците ще продават в Европа само автомобили без вредни емисии. До 2040 г. Hyundai възнамерява всички автомобили с фосилни горива да бъдат спрени на всички световни пазари.

През 2030 г. Hyundai Motor Group иска да има в гамата си 31 електрически модела. Kia например ще пусне на пазара още през 2023 г. пълноразмерния си SUV с три реда седалки EV9, очаква се и появата на EV5. Hyundai пък току-що актуализираха Kona и ще пуснат догодина Ioniq 7.

Напредва разработката и на автомобили с горивна клетка, макар и досега да не отговаря на очакванията. Така следващото поколение на Nexo ще се появи едва през 2024 г. Hyundai в момента присъства в Европа със серията за товарни автомобили Xcient Fuel Cell.

Kia: 14 електрически модела до 2027 г.

Kia в момента има в портфолиото си модели с ефективни двигатели с вътрешно горене, както и електромобили с 800-волтова техника на зареждане. През 2027 г. корейците искат да разполагат с 14 електромобила на пазара, като до 2030 г. целта е достигане на  годишни продажби от над милион електрически автомобила. Като цяла  Kia иска да предлага устойчиви решения за мобилност, също и специални автомобили за доставки и логистика.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин