Hyundai готви съвместен електромобил с Apple?


11
ян.
2021

По данни на агенция Bloomberg от Hyundai са потвърдили, че в момента провеждат преговори за евентуално партньорство с американския технологичен гигант Apple. След излизането на тази информация стойността на акциите на Hyundai на борсата в Сеул се вдигна с около 25%. След това от Hyundai уточниха, че различни компании са търсили възможности за съвместна разработка на електромобили. Преговорите обаче били в ранен етап и все още нямало взети крайни решения. Така вече не се говореше за Apple като възможен конкретен партньор.

Еуфорията от инвеститорите в конкурента на VW успя само малко да забави ръста в цените и акциите на Hyundai завършиха деня с поскъпване от 19%. Пазарната стойност на компанията се повиши до 55,7 трилиона южнокорейски вони (41,6 милиарда евро) – или с цели 6,6 милиарда евро.

Преди това бизнес вестникът Korea Economic Daily съобщи по телевизионния си канал, че Apple иска да работи с Hyundai по разработването и създаването на електромобил с автономно управление. Според тази медия Apple се стреми към пускането на автомобила на пазара през 2027 година. През последните няколко седмици се увеличиха слуховете и спекулациите около автомобил на Apple.

За евентуално навлизане на Apple в производството на автомобили или развитието на технологиите за тях се говори от години. Предвид размера и финансовата мощ на технологичния гигант, както и на неговите R&D ресурси, влизането на калифорнийците може да направи революция в индустрията. Надали обаче Apple ще се заеме пряко с производството на автомобили, по-скоро ще съдейства с развитието на софтуер или други технологии за тях.

Apple не е първата технологична компания с амбиции в автомобилния свят. Дъщерната на Google Waymo се счита за лидер в разработката на софтуер за автономни автомобили. Гигантът в търговията и облачните услуги Amazon инвестира в Start-Up-а Aurora и погълна разработчика на роботизирани автомобили Zoox.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин