Hymercar Grand Canyon S 4×4: снежен тест на проходимия кемпер

2912
2016

Ледът и снегът не трябва да бъдат пречка за заклетите къмпингари. Напротив – зимният къмпинг става все по-моден. Само за 2015 г. по германските къмпинги са отчетени 1,3 млн. нощувки в рамките на зимните месеци. Но за да се придвижва човек по заснежените пътища, е добре да разполага с двойно задвижване. Производителят на кемпери Hymer предлага три модела на базата на Mercedes Sprinter, достъпни с опционално 4х4 – това са Hymermobil ML-I (580), частично интегрираният Hymer ML-T (560 и 580) и Hymercar Grand Canyon S. AUTO BILD използва „домoвете на колела“ на сняг.

Hymer работи от десетилетия с Mercedes.

За 4х4 се доплащат 22 000 лева

За база на Hymercar Grand Canyon S 4х4 е използван Mercedes Sprinter с междуосие 3,66 м. Общото тегло от 3,5 т е разпределено върху дължина 5,93 м и височина 2,93 м. Нашият тестови автомобил е във варианта 319 CDI със 190 к.с. и автоматик с хидротрансформатор (3600 лв.). За включващото се двойно задвижване трябва да доплатите 22 000 лв. – но 20% от клиентите на версиите, при които тази опция е налична, „бъркат в кесията“ за нея.

Изкачванията не са проблем и по зимните пътища

Grand Canyon S има 4х4 – но не го бъркайте с офроудър или с автомобил за експедиции. Той няма за цел да бъде такъв. Повече този „сандък“ радва със своята непоклатимост – сякаш няма какво да го изкара от правия път. Лед? Покрити със сняг улици с 10-процентов наклон? Никакъв проблем. Дори едно колело леко да превърти, ESP реагира веднага и връща кемпера отново в „правия път“. Трудно е за вярване колко лесно маневрира тази 3,5-тонна машина върху снега. На шофьорската седалка с подгряване в топлото купе водачът бързо забравя за минусовите температури навън и за дебелия слой лед под снега, върху който се движи.

Цените на Hymercar Grand Canyon S започват от 110 000 лв.

Дълбоките трапове също не плашат офроуд кемпера благодарение на увеличения със 110 или 80 мм клиренс. 3,5-тонният автомобил уверено се движи по покритите със сняг алпийски пътища на височина близо 2500 м. Двигателят със 190 к.с. получава подкрепата на двойното задвижване, което може да се активира в спряло положение или при движение със скорост до 10 км/ч от превключвател в арматурното табло. Въртящият момент се разпределя в съотношение 35/65 между предна и задна ос. Grand Canyon S разполага и със сериен асистент срещу страничен вятър.

Повече лукс в ML-T и ML-I

Частично интегрираният ML-T и изцяло интегрираният ML-I също използват за база Sprinter 4×4. Както всички други машини на Hymer, и двата модела стават за зимата благодарение на добрата си изолация и отопляемите резервоари. При това като пълноценни кемпери те предлагат значително повече пространство и повече лукс от по-близкия до бус Grand Canyon S. Да започнем с възможностите за спане – клиентите могат да избират между надлъжни единични легла или напречно двойно. Отопляемото „мокро помещение“ разполага с мивка, тоалетна и голям душ. В кухнята също има мивка, както и газова печка и обемен хладилник с камера. За приятната топлина в кемпера се грижат мощно отопление Truma, опционално подово с топла вода и специално обдухване на предното стъкло. ML-T и ML-I се предлагат и в 3,5-тонни варианти, но заради тежката 4х4-система възможностите за товарене при тях са ограничени. ML-I струва минимум 160 000 лв., а ценовата листа при ML-T започва от 132 000 лв.

Извод

Изненадващо е колко лесно кемперът с двойно задвижване се справя с изкачването на заледени проходи. Електронните асистенти се включват за части от секундата в проблемни ситуации и предотвратяват хлъзгането на автомобила. Човек почти загубва усещането, че кара в зимни условия. Въпреки това водачът не бива да се увлича и трябва да избира подходяща скорост. Тогава 4х4-преходите се превръщат в истинско удоволствие.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин