/ Hopium ще произвежда лимузина на водород с пробег 1000 километра

Hopium ще произвежда лимузина на водород с пробег 1000 километра

1000 километра пробег и 500 к.с.: стилната лимузина на водород Hopium Machina ще цели в Tesla. AUTO BILD ще ви даде информация!

Това, което е Tesla за електрическата мобилност, иска да стане Hopium в сектора със задвижване с водород: френската фирма е част от Hydrogen Motive Company (съкратено HMC) и от 2024 г. възнамерява с тази Machina да предлага лимузина с пробег от над 1000 километра. След първия прототип на автомобилния салон в Париж 2022 бе показана близка до серийното производство версия на Hopium Machina!

Създадената от дизайнера Феликс Годар Machina определено привлича погледите, като на външен вид е ориентирана малко към Tesla Model S, Audi e-tron GT и Porsche Taycan. Не е никак изненадващо, ако погледнем биографията на Годар, който вече е работил за Porsche (2013-2016), Tesla (2016-2019) и Lucid (2019-2020). По отношение на техниката Hopium Machina с характерните си дневни светлини също демонстрира близост до auf Model S, Taycan и компания.

Във вътрешното пространство доминира огромен дисплей

Интериорът е също толкова изчистен, както и екстериорът. Пред водача и пътника до него се простира гигантски, преминаващ през цялата широчина на автомобила монитор, като останалата част на кокпита е доста изчистена. Централната конзола е скосена, а воланът с два лъча прилича на този на Tesla. Птзад пътниците седят на отделни седалки.

Наистина интересни са нещата при задвижването. Мощността на Hopium е над 500 к.с. Максималната скорост е 230 км/ч, като спринтът до темпо 100 км/ч се взима за пет секунди. Още през юни 2021 г.  Hopium тества прототип (тогава под името Alpha 0) на писта и вдигна над 200 км/ч. Така, че числата изглеждат реалистични.

Hopium обещава пробег от 1000 километра

Много по-важно нещо от максималната скорост естествено е пробегът – тук френската фирма обещава около 1000 километра.

Тук разбира се горивната клетка има решаващо предимство пред електромобилите с батерия: в рамките на 3 минути Machina е заредена и може да продължи пътуването. Стига обаче да намерите зарядна станция за водород, тъй като дори и през 2022 г. такива има доста малко.

Да се надяваме, че нещата ще се променят до 2025, тъй като тогава Hopium смята да произведен първата Machina в Нормандия. Производствените мощности трябва да са достатъчни за около 20.000 автомобила годишно, при което първоначалната цел са 8000 Machina на година. Ще видим, дали този план ще проработи.

Първите 1000 автомобила вече са резервирани. Hopium обявява цена от 240.000 лв. Ако тя наистина е такава, то Machina ще бъде истинска алтернатива на Tesla и компания.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин