Hongqi EH7: китайски електрически седан с пробег 700 км идва в Европа

1106
2024

Китайските производители на електрически автомобили все по-активно се преориентират към европейския пазар. Сега още един производител от Далечния изток лансира своите модели на Запад – и иска да впечатли потенциалните клиенти преди всичко с пробег

Ако си търсите евтин електромобил в Европа, няма как да пропуснете предложенията от Китай. Докато европейските и американските производители са се концентрирали почти изцяло върху модели на по-високи цени, китайските марки залагат -доста повече на рентабилни решения за всекидневието – макар и не само. Добре познатият в Поднебесната империя бранд Hongqi, както и други от същата страна, искат да демонстрират, че в Китай могат да правят достойни модели и от по-високите класове. Hongqi принадлежи на китайската държавна компания FAW и наскоро привлече вниманието на автомобилното изложение в Пекин с лимузината EH7.

Както вече обяви търговският партньор на Hongqi Hedin Mobilty, щедро оборудваният електромобил ще бъде при дилърите в Европа през третото тримесечие на 2024 г. Първите доставки на клиенти ще бъдат направени през четвъртото тримесечие на 2024 г. Автомобилът с дължина 4,98 метра трябва да бъде атрактивен за купувачите преди всичко заради пробега си. Hongqi EH7 ще бъде предлаган на Стария континент с капацитет на батерията 85 или 111 киловатчаса. Трети вариант със 75 киловатчаса ще бъде запазен единствено за китайския пазар. Според прессъобщението, версията със задно задвижване можела да измине най-много километри без спиране за зареждане – до 700.

Висококачествен интериор

Засега обаче това е само рекламно обещание, тъй като автомобилът все още не е преминал тестовата процедура по цикъла WLTP. Ако се интересувате повече от динамиката, а не от пробега, можете да заложените на 4х4-версията. Тя трябва да ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,5 секунди – но при нея ще трябва да спирате за зареждане по-често. Освен с впечатляващо ускорение, Hongqi EH7 трябва да радва клиентите и с висококачествения си интериор. Hedin Mobility обещава внимателно подбрани материали и най-съвременни технологии.

В Китай EH7 се предлага и като кабриолет. Засега не е ясно дали тази версия ще дойде в Европа. Въпросът с цената също остава отворен. В родината си електрическият автомобил струва еквивалента на 60 до 80 хил. лева (доста прилично!) в зависимост от оборудването. Засега Hedin Mobility не разкрива на колко ще „стъпи“ моделът в Европа. Естествено, цената му ще бъде в пряка зависимост от решението на ЕС относно митата за китайските електромобили.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин