Honda UNI-CUB предизвиква програмистите с хакатон


13
юли
2016

Уникалното средство за персонален транспорт Honda UNI-CUB ще дебютира на изложението Shape: An AT&T Tech Expo, което започва от 15 юли в Сан Франциско. С него марката обяви „хакатон” (от hack и marathon – събитие, по време на което програмисти, дизайнери и проджект мениджъри обединяват усилия, за да разрешат общ проблем) в рамките на изложението. Honda предизвиква компютърните гении да участват в разработването на нов софтуер за UNI-CUB, който би разширил обсега му на действие.

В момента оригиналното превозно средство позволява на ездача си да контролира скоростта и посоката на движение, като просто премества центъра на тежестта на принципа на балансирането. Програмистите ще използват специална версия на UNI-CUB с фирмената Robot Operating System, съвместима с програмния интерфейс за приложения (API). Софтуерните специалисти ще имат шанса да разработят приложение за дистанционно управление на UNI-CUB чрез смартфон или други мобилни устройства.

Хакатонът ще продължи само 24 часа, в рамките на които така наречените „дивелъпъри” ще трябва да формулират новите си идеи. В надпреварата ще се включат 20 отбора.

UNI-CUB е превозно средство за персонална мобилност, което използва първата в света система за задвижване във всички посоки (Honda Omni Traction Drive System) – напред, назад, странично и по диагонал чрез преориентиране на телесното тегло на водача. Технологията на UNI-CUB е част от разработките на компанията в областта на роботиката, където е включен и небезизвестният хуманоид ASIMO.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин