Honda NSX отново е тук

15 години след спирането на модела Honda пак пуска NSX. Отново с модерна техника и в традицията на първото поколение на автомобила

0606
2016

ЗА ДА БЪДАТ ПРОСЪЛЗЕНИ ОТ ВЪЛНЕНИЕ феновете на спортните коли, е нужно да споменем три букви: NSX. Да, не сме сбъркали: не Ferrari, Lamborghini или Porsche – а Honda. За да обясним това, е нужно да предприемем пътуване във времето – назад към 1989 г. Доста силно време за японците. Автомобили като малкото Coupé CRX оставиха отпечатък върху цяло поколение, а с Айртон Сена Honda прави фурор във Формула 1 – NSX показа на конкуренцията как ще изглежда спортният автомобил на бъдещето. Поне по отношение на техниката. Още докато в Porsche оборудваха колите си с 6-цилиндров мотор с въздушно охлаждане и не използваха серво или ABS, а от Ferrari правеха автомобили, които изглеждаха страхотно, но заради лошото си качество не достигаха до колекционерите, Honda пусна New Sport Experience.

Спортен автомобил с толкова футуристичен дизайн, че колата изобщо не трябваше да се бои от сравнение с Ferrari. Тя бе лека като перце благодарение на алуминиевата си каросерия – както и с познатото ни високо качество на тогавашните серийни японски автомобили. Уникално за своето време. Японците обаче някак загубиха тази инерция. След 15 години изпратиха NSX в пенсия, без да покажат негов наследник, и се концентрираха върху автомобили, които да се харесат на всички. При това без успех – в Европа Accord и Legend бяха изтеглени от пазара. Тъжно време. Сега вече е дошъл неговият край. През април тази година ще стартира производството на второто поколение на NSX. Още от самото начало е ясно, че моделът няма да бъде ретро. Новият NSX ще бъде толкова модерен, колкото бе първото поколение на автомобила по онова време.

Именно затова японците избират и футуристична концепция на задвижване. За задвижването на спортния автомобил отговарят точно четири двигателя: един V6 битурбо като средно разположен, както и три електромотора на предната и на задната ос. Идеята е не толкова NSX да бъде превърнат в екологичен модел, а по-скоро да бъдат осигурени предимства на спортната кола по отношение на динамиката. Системната мощност на модела е 573 к.с. – това го праща в лигата на Porsche 911 Turbo S. А как се управлява този автомобил? Накратко: вълнуващо, спиращо дъха, невероятно! Още при стартирането си 6-цилиндровият битурбо агрегат дава ясна заявка с дрезгавия си глас: тази Honda иска всичко.

Потеглянето става без всякакво „турбозамисляне“ – машината вдига 100 км/ч за под 3 секунди и ще накара косата ви да настръхне! Не успява да е по-бърза от 911 Turbo? Няма значение – за сметка на това Honda предлага много други неща. Извънземно е не само ускорението, а и пътното поведение на тази Honda. Без значение дали става дума за прави участъци, или за път с остри завои – NSX залепва за асфалта като дъвка за подметката на обувката. Недозавиване? Нищо подобно. Нервна задница? Няма даже и загатване за подобно нещо. Механичното сцепление винаги присъства и не е нужен внушителен спойлер като при 911 GT3 RS.

Прибавяме и факта, че водачът може да управлява този спортен автомобил съвсем различно от други такива. Заради неутралното поведение на пътя можете да натискате педала на газта екстремно рано, а двата електромотора на предната ос измъкват NSX от завоя, циментирайки турбодупката още в зародиш. От Honda обещават, че въпреки теглото си от 1,7 тона новият NSX ще изпревари конкуренцията по бързина. Honda като образец за динамика в класа до 600 к.с.? Можем да повярваме. Или да го кажем в стила на Honda: ще дойдат страхотни времена!

ХИБРИДНОТО ЗАДВИЖВАНЕ НА NSX

ЧЕТИРИ ДВИГАТЕЛЯ С 573 К.С.
От Honda са оборудвали дългия 4,47 метра NSX с доста техника: средно разположен V6 с 500 к.с., 9-степенна автоматична трансмисия с два съединителя и електромотор с 47 к.с. На предната ос работят два електромотора с по 36 к.с. Така системната мощност на модела е 573 к.с., а максималният въртящ момент – 646 Нм. За спортно ориентирания хибрид от Honda посочват разход на гориво от 10,4 л/100 км.

Honda NSX (NA2 от 1997 г.)

• V6 двигател, средно разположен, работен обем 3179 куб. cм

• Мощност 206 кВт (280 к.с.) при 7300 об./мин

• Макс. въртящ момент 298 Нм при 5300 об./мин

• Макс. скорост 270 км/ч

• 0–100 км/ч за 5,9 сек

• Задно задвижване/6-степ. трансмисия

• Д/Ш/В 4425/1810/1175 мм

• Собствено тегло 1445 кг

• Разход на гориво 12,0 л А95Н

Honda NSX (нова)

• V6 битурбо агрегат, средно разположен + три електромотора, работен обем 3493 куб. cм

• Мощност 368 кВт (500 к.с.) при 6500 об./мин

• Системна мощност 421 кВт (573 к.с.)

• Макс. скорост 317 км/ч

• 0–100 км/ч под 3 сек

• Двойно задвижване/9-степ. DSG трансмисия

• Д/Ш/В 4470/2217/ 1214 мм

• Собствено тегло 1725 кг

• Разход на гориво 10,4 л/100 км

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин