/ Honda пуска 10 електрически 2-колесни модела до 2025

Honda пуска 10 електрически 2-колесни модела до 2025

От 2040 г. Honda вече няма да предлага на клиентите си автомобили с конвенционално задвижване. Електрификацията ще обхване и мотоциклетното подразделение на японския гигант – тъй като до 2025 то ще пусне 10 нови електрически модела, в т.ч. – електрически Dax и e-Cub.

Honda планира да пусне десет нови електрически двуколесни машини от различен калибър до 2025 г. Сред тях ще бъде дори електрически Hornet. Но звучи много по-интересно, че според слуховете щяло да има също E-Cub и Dax на ток.

Тук бързаме да поясним, че с повече от 100 милиона бройки, произведени от 1958 г. насам, Honda Super Cub е най-продаваното МПС в света. Honda Dax придоби култов статус като мини ендуро и е много популярна сред пътешествениците, защото може да бъде превозвана в кемпер.

Електрическите мотопеди като важно звено в корпоративната стратегия

Един от трите стълба на бизнеса с 2-колесни машини на Honda ще бъдат електрическите мотопеди, т.е. малките скутери, развиващи максимална скорост до 50 км/ч. До 2024 г. пет компактни и достъпни модела ще бъдат лансирани в Азия, както и в различни европейски страни. Наскоро в Шанхай бяха показани три прототипа: Cub e, Dax e и Zoomer e.

Honda Super Cub е най-продаваното МПС в света. Дали електрическото бъдеще ще изглежда така?

И трите се задвижват от електромотор в главината на задното колело вместо от 1-цилиндров двигател с вътрешно горене и освен това разполагат с педали. Прототипите имат вградени батерии и развиват максимум 25 км/ч. Вероятно в бъдеще ще последват по-големи и по-мощни варианти, очаква се дори електрическа Honda Monkey.

При пускането на пазара в Китай през 2023 г. машините с максимална скорост 25 км/ч ще струват под еквивалента на 2000 лева бройката.

Honda си сътрудничи с други азиатски производители

Honda разработва съвместни проекти с Kawasaki, Suzuki и Yamaha за създаване на услуга за споделяне на батерии за мотоциклети и за инфраструктурата, свързана с нея. Освен това от 2025 г., литиево-йонни батерии за двуколесни машини Honda ще се правят в нов завод в САЩ в сътрудничество с LG Energy Solution.

Honda иска да спечели клиенти с книжка в категориите AM (50 км/ч) и A1 (125 куб.см). Ето защо Honda EM:1e с максимална скорост от 45 км/ч и сменяема батерия вече е на пазара – моделът беше представен на изложението EICMA през ноември 2022 г. Той ще има и по-мощна версия, наречена EM:2e. Ще последват и модификации за доставки.

А най-готиното е, че в гамата на японците трябва да влязат дори електрически мотоциклети за деца. Това най-вероятно означава електрифициране на машините за младите надежди на мотокроса.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин