Honda променя емблемата си за нова серия „нулеви“ електромобили

1001
2024

Honda представя концепцията си “0 Series” с два нови електрически прототипа – Saloon и Space-Hub, на изложението за потребителска електроника CES 2024 в Лас Вегас. Те ще положат началото на нова глобална серия на марката. Предвидено е продажбите ѝ да започнат първоначално през 2026 г. в Северна Америка и поетапно да обхванат всички световни пазари. Наред с концептуалните разработки дебютира и нова стилизация на фирмената емблема, известна като “H mark”, която ще е характерна за новата електрическа гама. Ключовата за Honda 0 Series дизайнерска философия е обозначена като „Thin, Light, and Wise“ (фин, лек и мъдър). Петте нейни елемента са артистичният подход, системите за безопасност AD/ADAS, интернет на „нещата“ (компютърна мрежа от свързани физически обекти, обединени от датчици и софтуер за взаимодействие помежду им и с външната среда, ), удоволствие от шофирането, постигнато с чрез усещането за единение между човек и машина, както и изключително висока енергийна ефективност.

Разработен е интернет сайт, посветен на Honda 0 Series (https://0.honda/en/).С идеята за прогрес и движение напред е разширено е рекламното послание на марката „силата на мечтите“ – The Power of Dreams – How we move you. Honda възнамерява да постигне въглеродна неутралност за всичките си продукти и корпоративни дейности до 2050 г. В духа на този план компанията се стреми да увеличи дела на продажбите си на електрическите си модели, в това число и тези с горивни клетки до 100% в глобален мащаб до 2040 г. Honda 0 Series е новата електрическа серия, символ на огромната трансформация на гамата, новото начало от нулата и поредната крачка в посока на концепцията M/M (максимум човек, минимум машина). За да създаде продукти от ново поколение, производителят ще се върне на стартовата позиция, от нулата, така че новите концепции да са истинска повратна точка в историята на Honda. Не на последно място в новата концепция е типичният за марката принос за обществото – постигане на нулев отпечатък за околната среда за целия жизнен цикъл на автомобила.

Thin:Ниска маса за автомобила, отлична аеродинамика, постигнати благодарение на нова платформа за електромобили, отличаваща се с нисък под. Light: Спортни показатели и висока енергийна ефективност, с които хората неизменно свързват Honda като производител. Wise: Автомобилите от марката „помъдряват“ благодарение на натрупаното от Honda през годините познание и технологии. Ключовите моменти в „нулевата серия“ на Honda:

1) Артистичен дизайн, който поражда отклик:

Дизайнерската концепция “The Art of Resonance” носи идеята за отклик в околната среда, обществото и потребителите. Именно с тази идея Honda ще продложи продукти за устойчива мобилност, които ни трогват, впечатляват ни и разширяват възможностите във всекидневния ни живот.

2) AD/ADAS за безопасност и спокойствие:

Още през 2021 г. марката даде практична насока на автомобилната мобилност от трето ниво с представянето на новото издание на Legend, оборудван с пакета от системи и асистенти за безопасност, наречени Honda SENSING Elite и включващи автоматизирано шофиране от трето ниво (вкл. и условно автоматизирано управление за ограничени зони). Honda 0 Series надгражда с ADAS (advanced driver-assistive system), в която ще са приложени технологиите от споменатия Honda SENSING Elite. Нещо повече – от втората половина на 20-те години на нашия век тази гама ще разчита и на системи за автоматизирано шофиране (AD). Те са разработени на основата на фирмената концепция за фокусирана върху човека безопасност. Ще включват изкуствен интелект, сензори, технологии за разпознаване / вземане на решения и за мониторинг на шофирането, за да постигнат естествена, изключително прецизна и подобна на човешко поведение способност за предсказване на риска, така че хората да могат да използват безопасно и спокойно функциите за автоматизирано шофиране. Системите AD ще увеличат броя на ситуациите, при които то ще стане част от управлението по скоростните пътища, както и ще спомогне някои от наличните вече за магистрали автоматични функции, да бъдат приложими и при движение по всички улици.

3) IoT – интернет на нещата и свързани технологии

Благодарение на тази технологии моделите от линията Honda 0 Series ще бъдат едновременно забавни за шофиране и свързване. С използването на AI и множество данни автомобилът ще научи много неща за предпочитанията на потребителя си, за поведението на шофьора и ще прави редица предположения. Освен това колата ще осигурява информация за заобикалящата среда и ще осигурява водена навигация от началната до крайната точка, която пътниците ще трябва да изминат, включително и след излизането от колата. Превозното средство дори ще разбира чувствата на потребителите си. Колкото повече те ползват автомобила си, толкова повече ще се сближават и разбират с него. Именно в това се изразява същността на израза „забавна свързаност“.

4) Удоволствие от шофирането и усещане за едно цяло с автомобила

Технологиите на моделите от 0 Series, наред с ниския им профил и аеродинамиката им, ще създават ободряващо усещане за спортна динамика и единство между автомобила и човека.

5) Изключителна електрическа енергийна ефективност

Моделите от нулевата серия на Honda ще разполагат с e-Axles*2 (състоят се от мотор, инвертор и предавателна кутия и превръщат електрическата енергия в задвижваща сила) с отлична ефективност на преобразуване на мощността, леки батерии с голямкапацитет и отлични аеродинамични характеристики. Ще осигурявати безпроблемни зареждане и функциониране на батерията, съчатени с дълъг живот. За моделите от нулевата серия, които ще бъдат пуснати на пазара през втората половина на 20-те години, бързото зареждане от 15% до 80% ще се случва за около 10-15 минути. Освен това с помощта на усъвършенстваната технология за управление на батериите, Honda се стреми да ограничи влошаването на капацитета на батерията до по-малко от 10% след 10 години на употреба.

Saloon

Saloon е флагманската концепция от нулевата серия на Honda. Отличава с нисък профил, спортен стил, вълнуващ дизайн и много вътрешно пространство. Инструменталният панел включва интерфейс човек-машина (HMI) и потребителски интерфейс.

Space-Hub

Space-Hub на свой ред е разработен с идеята хората да получат повече във всекидневието си. Затова автомобилът предлага гъвкаво вътрешно пространство, което незабавно можем да преобразим според желанията си и е връзка между хора и общества.

Новата стилизация на емблемата H

Актуалната емблема на Honda има дълга история от последното си обновление през 1981 г. насам. За да отбележи следващото поколение на електромобилите си, Honda представя ново стилизирано лого „H“, което повече прилича на две протегнати ръце. Ще бъде въведено със следващото поколение електромобили.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин