Honda може би ще върне S2000 с двигател от Civic Type R


4
ян.
2021

Блажената Honda S2000 остави отпечатък в съзнанието на почитателите на автомобилите с високооборотния си атмосферен двигател. Сега се появиха слухове за ново поколение на модела с турбомотора на Type R!

Със S2000 Honda създадоха нещо като чистата наука за шофирането. Високооборотен атмосферен двигател, задно задвижване, механична скоростна кутия – всичко това опаковано в компактен и лек роудстър. От спирането от производство на модела през 2009 г. феновете напразно чакат негов наследник. Възможно е това чакане да не продължи дълго, тъй като според списание Forbes от Honda обмислят ново поколение на модела, което ще се появи на пазара през 2024 г.  Forbes се позовават на „близък до Honda“ източник. 

Двигател от Civic Type R

2-литровият 4-цилиндров атмосферен мотор на модела ще бъде заменен в новото поколение от 4-цилиндров турбомотор от Civic Type R. Тама VTEC-агрегатът разполага с 320 к.с. – това е със 79 к.с. повече в сравнение с предшественика. За да бъде запазено задното задвижване, двигателят би трябвало да бъде разположен надлъжно, вместо напречно. Според Forbes евентуалният нов S2000 ще тежи само със 100 кг повече в сравнение с оригинала, чието тегло бе 1240 кг. Още през 2017 г. шефът на Honda Такахиро Хачиго бе заявил, че времето за нов S2000 все още не е дошло. Когато обаче се стигнало дотам, то японците щели да обмислят наследник на модела. Вероятно сега това време е дощло.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин