Heuliez Renault Trafic: миниванът на бъдещето е създаден през 1980 г.

1710
2023

В началото на своята забележителна кариера френската каросерийна фирма Heuliez волно или неволно се превръща в пъровоткривател в света на луксозните миниванове. Днес тази категория е добре позната, много търсена и харесвана от широк спектър клиенти. Преди повече от четири десетилетия обаче това е един все още неразработен и недостатъчно атрактивен сегмент от пазара. Ето защо когато през 1980 г. Heuliez избира току-що дебютиралия универсален автомобил Renault Trafic за основа на своя проект, малко хора биха очаквали да видят тъкмо него в подобно превъплъщение. 

Изцяло новите универсални автомобили Trafic и малко по-големият Master, представени от Renault през 1980 г., са предназначени главно за работа или превоз на хора с елементарен комфорт въпреки широките възможности за функционално преоборудване. Едва след първата модернизация на Trafic през 1989 г. се появява заводската версия Touring, която предлага малко повече лукс, сравним с този на някои от по-конвенционалните леки автомобили.

Трябва да се уточни, че с присъединяването на Trafic към фирмената гама Renault възражда производството на подобен тип автомобили след известна пауза и това веднага привлича вниманието на по-далновидните стилисти като Heuliez. Известният производител на каросерии, който функционира между 1920 и 2013 г., има дълга историческа връзка с Renault, включително и в съвместната разработка на емблематични модели като R5 Turbo, R25 и др. Той създава дори няколко проекта за фирмата Alpine. Ето защо стремежът му е да покаже колко модерен всъщност може да бъде новият ван, въпреки своята ъгловата външност. Той преминава през неочаквана трансформация, в резултат на която придобива много по-атрактивен, модерен, спортен и енергичен имидж. За целта е използвана ходова част от най-малкия Trafic T800, който е с най-късото междуосие от 2,8 м и нормална височина на покрива.

След направената цялостна преработка интериорът вече наподобява нещо, което много повече се доближава до лимузините по отношение на лукса, като запазва просторния интериор на кемпер и предлага много повече полезно пространство. Heuliez Trafic е показан пред журналисти през 1980 г. на историческия площад Вендом в Париж, където са направени и първите официални снимки. Каросерията се отличава с ефектен златист цвят, а пластмасовите части са контрастно тонирани в тъмнокафяво. Тъмните брони, разширенията на калниците и долните панели са визуално свързани, което за времето си наистина изглежда много ефектно. Една от останалите основни разлики от серийния Trafic са екзотичните алуминиеви джанти, боядисани в цвета на каросерията.

Всички странични прозорци са тонирани, за да се осигури повече уединение на четиримана пътници. Шарнирната задна врата е оборудвана с къса стълба с футуристична форма, която води към допълнителен багажник на покрива. Докато вратата на шофьора е стандартна, тази от дясно и плъзгаща се, което днес е нещо обичайно, но в началото на 80-те години е по-скоро ексцентрично.

Седалките са само четири и са оформени като луксозни кресла, като предните две могат да се обръщат с гръб с лице към останалите, когато автомобилът не е в движение. Те са в тон с каросерията и подовото покритие и са тапицирани с комбинация от бежова кожа и кафяв плат.

Луксозният миниван е оборудван дори с мивка и газов котлон, а до лявата стена има сгъваема маса. Интериорът не е пригоден за спане дори и само на двама души, но с този проект Heuliez иска да покаже много по-широките възможности, които предлага новия търговски модел на Renault.

Производството на първото поколение Trafic във Франция приключва през 2001 г. след две много успешни десетилетия. Неговата кариера обаче продължава още дълго след това в заводите на марката в Испания, Чили, Аржентина и Китай, а първата версия на модела продължава да се произвежда и днес от индийската фирма Tata под името Winger.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин