Hertz се връща от електромобили към ДВГ

1201
2024

Компанията за автомобили под наем Hertz намалява своята флотилия от електромобили за сметка на моделите с конвенционално задвижване

Компанията за коли под наем Hertz планира да продаде една трета от всички електромобили, с които разполага в момента, и да инвестира част от придобитите средства за закупуване на автомобили на двигатели с вътрешно горене. Компанията разкри тази информация в четвъртък, 11.01. Причината за решението е гамата да отговаря на търсенето – т.е. на това, което искат клиентите.

В рамките на годината в САЩ се очаква да бъдат продадени 20 000 електрически автомобила от различни марки. Заради това решение Hertz ще претърпи загуби в рамките на 245 милиона долара заради амортизация. Компанията обаче подчертава, че се очаква оперативната печалба да се увеличи в резултат на преструктурирането.

Hertz променя стратегията си

През есента на 2021 г. Hertz обяви, че купува 100 000 автомобила Tesla. По-късно гигантът съобщи, че ще поръча още 175 000 електрически автомобила от General Motors и 65 000 – от Polestar. Стратегията на компанията обаче се промени миналата година, когато Hertz обяви, че ще забави темповете, с които увеличава дела на електромобилите в автопарка си.

Сред основните причини била странната стратегия на Tesla, която многократно намаляваше цените на новите си автомобили – а това оказваше негативно влияние върху стойността на употребяваните МПС от компанията на Мъск. От Hertz също така се аргументираха, че ремонтите при електрическите автомобили били приблизително два пъти по-скъпи от тези при конвенционалните модели на двигатели с вътрешно горене. Явно те визират основно бояджийските, при които се изискват специални лакове/бои, които се пекат при по-ниски температури.

Стивън Шер, главен изпълнителен директор на Hertz, коментира пред Bloomberg, че намаляването на оперативните разходи за електромобилите се е оказало по-сложно, отколкото ръководните кадри в компанията очаквали първоначално. Шер заяви, че Hertz ще следи отблизо търсенето в бъдеще и на база на наблюденията ще взима решения за бъдещите покупки на електрически модели.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин