Harley-Davidson: богът на драга преди половин век


9
сеп.
2018

Драг състезания се правят от десетки години. Ако трябва да сме точни, от 1949-a, когато два Ford-a застават един до друг на дълга права отсечка от пътя край Голета, Калифорния и дават пълна газ. Разбира се, не след дълго по този тип надпревари се запалват и мотоциклетисти.  В неделните следобеди на 1950-а година хората се събирали да гледат зрелищни битки между автомобили и мотоциклети. Често сред състезателите се появявали и момчета с преправени мотори Harley-Davidson. На неизползваното летище в Санта Ана най-бързата кола записала рекорд от 193 км/ч, а най-бързият мотоциклет бил Harley-Davidson EL с прякор “the Beast” от 1947-а с постижение от 194,7 км/ч.

Състезанията на четвърт миля изисквали повече ускорение, отколкото максимална скорост, и затова леките мотоциклети лесно побеждавали тежките автомобили. Естествено, надмощието им не било за дълго, защото автомобилите се научили как да свалят излишните си килограми.

През 1958-а манията по драг състезанията отдавна вече напускала границите на щата Калифорния и начертани драг коридори имало из цяла Америка. Точно тогава от Harley-Davidson пуснали на пазара двигател, който бързо се превърнал в един от най-важните в историята на спорта – Sportster XLCH. Много начинаещи и утвърдени състезатели залагали на него. В ръцете на майстори като Лио Пейн и Том Рейзър, които го монтирали във велики драгстър машини като “Turnip Eater” и “Super Sportster”, двигателят с висока степен на сгъстяване на Harley записвал страхотни времена. През 1970 Пейн води своя “Turnip Eater” на солните езера Боневил, за да подобри рекорда за скорост, и го прави – средна скорост от 325,6 км/ч.

 

През 1971 година драгстър машината на Джо “Granddaddy” Смит, известна като “King Rat” взима четвърт миля за по-малко от 9 секунди. В същото десетилетие Смит става и първият драг състезател, спонсориран директно от Harley-Davidson Motor Company. Преди него имало и други, получавали подкрепа от местните дилъри, но той е първият официален състезател на компанията.

В следващите години двигателите Harley-Davidson продължават да носят успехи, но всичко се променя с идването на Screamin’ Eagle и отбора Vance & Hines. Обаче това е история, която ще оставим за някой друг път.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >