Harley с апетит към Ducati


22
юни
2017

Американският производител на мотоциклети Harley-Davidson подготвя оферта за купуване на италианския си конкурент Ducati – заформя се сделка на стойност около 1,7 млрд. щатски долара , която потенциално може да обедини две от най-известните имена в света на мотоциклетите. Индийският производител на мотоциклети Bajaj Auto и няколко фонда за изкупуване също подготвят оферти за компанията Ducati, която германският гигант Volkswagen пусна на пазара за продажба. Сделката с Harley-Davidson ще събере бележития производител на туристически мотоциклети като Electra Glide с водещ европейски производител, чиито висококачествени машини имат невероятно наследство в света на моторспорта.

Базираната в Милуоки компания Harley-Davidson е наела Goldman Sachs за формалностите по сделката, твърди източник, запознат с въпроса. Предварителните оферти се очакват през юли. Volkswagen, чието поделение Audi контролира Ducati, си сътрудничи с инвестиционнaта компания Evercore за продажбата, която ще помогне на VW да инвестира в екотехнологии след скандала с емисиите.

Базирана в северния италиански град Болоня, Ducati е в списъка на желанията на фондовете KKR, Bain Capital и Permira за дялово участие в нея. Отказват се повече коментари по сделката поради частни интереси. Ducati е основана през 1926 г. като производител на eлектронни лампи и радиокомпоненти. През Втората световна война е открита и фабрика в Болоня, която оцелявам въпреки че е била подложена на няколко бомбардировки. Състезателите на Ducati спечелиха 14-ия световен шампионат по Superbike, като Карл Фогърти и Троя Бейлис бяха най-успешните състезатели.

Harley-Davidson, която притежава около половината от пазара за големи мотоциклети в САЩ, е основана в Милуоки, щата Уисконсин. В началото на миналия век е и един от двамата големи американски производителя на мотоциклети, оцелял в Голямата депресия. Търсенето на мотоциклети Harley продължава да се понижава, поради демографското оредяване на лоялните потребители и появата на конкуренти като Indian (собственост на Polaris) и Honda, които предлагат големи отстъпки.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин