GTS модели на Porsche: в червената зона

1305
2016

На пистата Circuito Ascari в Испания Porsche събра всичките си девет GTS модела от пет серии – Boxster, Cayman, 911, Panamera и Cayenne. Тествахме, каквото можахме и накрая не искахме да си тръгваме

„Кои модели искате да тествате?”, ме пита симпатичното русо момиче от пресотдела на Porsche, когато пристигаме на пистата Ascari в Андалусия. Какъв въпрос… „Разбира се, че всички”, отговарям, оглеждайки към кой автомобил да се насоча първо. А изборът е доста труден – пред мен под жаркото слънце на пистата са строени всички GTS модели на марката Porsche – като започнем от всички версии на 911, минем през Boxster и Cayman и завършим с Panamera и Cayenne. Нека обаче първо представим някои факти от историята.

GTS означава Gran Turismo Sport

Всички GTS модели произлизат от Porsche 904 Carrera GTS, разработен за състезателната писта спортен автомобил със средно разположен двигател от 1963 г. Моделът е двукратен световен шампион – през 1964 и 1965 г., демонстрирайки превъзходна техническа компетентност. Автомобилът обаче блести и извън пистата, като по този начин осъществява претенциите на Porsche за пренасяне на технологията на моторния спорт по нормалните пътища. През 80-те и 90-те години 924 GTS и 928 GTS като най-мощни и най-динамични версии на своите серии продължават комбинацията от изключително спортна настройка на автомобила и ексклузивни детайли на оборудването: също както и първия вариант на GTS с четири врати – Cayenne GTS от 2007 г., – Coupе-тата с предно разположен двигател имат превъзходно оборудване, по-мощни двигатели, модифицирани компоненти на окачването и усъвършенствани спирачни системи.

При Porsche “Gran Turismo Sport” означава расов спортен автомобил: спортна, емоционална и ексклузивна машина както за пистата, така и за изпълнени със завои междуградски пътища. GTS-моделите притежават превъзходна динамика, завладяващ звук и голям брой естетично-функционални детайли на оборудването.

Междувременно GTS-вариантите на марката станаха девет на брой от пет модела, а в края на март Porsche ги събраха за среща с автомобилни журналисти на пистата Ascari в испанската провинция Андалусия. Всички те притежават специални акценти по екстериора и интериора, а мощността им е средно с между 15 к.с. и 30 к.с. по-голяма в сравнение с S-версиите. Има още нещо, което отличава всички GTS-модели: всички те са изключително богато оборудвани.

Най-новият член на GTS-семейството е 911 Targa 4, който след Coupé-то и Cabrio-то, които също се предлагат във версии със задно и с 4×4-задвижване, окомплектова квинтета на 911. Без значение на задвижването всички варианти на модела са оборудвани с 6-цилиндров, 3,8-литров боксерен двигател с 430 к.с., който е разположен в задницата на автомобила.

Сред другите присъстващи на пистата бяха големият SUV Cayenne GTS, при който неотдавна 3,6-литров V6 битурбо двигател замени досегашния V8-мотор, както и лимузината от висок клас Panamera с 4,8-литров V8 агрегат с 440 к.с., която имахме възможност да тестваме по време на пътя от Малага до пистата. Разбира се, на Ascari бяха и двамата спортисти със средно разположен двигател – в случая 3,4-литров 6-цилиндров боксерен атмосферен със 340, съответно 330 к.с. – Cayman и Boxster, естествено във версия GTS.

От Porsche бяха докарали всички автомобили с лакирани в черно джанти и крайни ауспухови тръби, както и черни рамки на фаровете и стилни надписи GTS на различни места отвън и отвътре. Серийното оборудване включва спортно окачване с електронно регулиращи се амортисьори за подобрено пътно поведение и спортна ауспухова уредба. Тестваните автомобили бяха оборудвани със 7-степенна автоматична предавателна кутия с два съединителя (PDK) с лостчета на волана. Следва логичният въпрос: защо не с механични скорости? Това би било още по-спортно. Защото автоматичната трансмисия превключва по-бързо от всеки пилот, избирайки перфектно подходящата предавка – както и заради функциониращата само с PDK-трансмисията автоматична функция за междинна газ при превключване на по-ниска предавка. Резултатът: при отнемане на педала на газта следват прекъсвания на двигателя, които предизвикват мощен оглушителен звук.

 

Ако това не ви харесва (според мен няма как, но всеки има собствен вкус), можете да задействате превключвател на централната конзола и ауспуховата уредба преминава към относително тих режим на работа.

Именно благодарение на този широк диапазон на саунда на ауспуховата уредба всички GTS модели звучат някак различно. От Porsche обясняват нещата: „За всеки автомобил сме „композирали” отделен, собствен звук, който е отражение на характера на съответния модел“.

Друга характерна черта на всички GTS модели е претенцията, че дават още повече усещане за автомобилен спорт. Потвърждение за това без близо двучасовите пътувания до пистата (с Panamera GTS с 440 к.с.) и обратно към хотела (с Boxster GTS с 330 к.с.). Трасетата бяха планински пътища с непрекъснати изкачвания и спускания, с дълги и много бързи завои. Тук Panamera и Boxster демонстрираха страхотно сцепление и бяха изключително стабилни при рязка смяна на динамичния център на тежестта. Автомобилът оставаше дълго неутрален, но позволяваше и солидна доза удоволствие в спортните режими с включена ESP. Тогава управлението насочва автомобила директно и прецизно с точност до милиметър в завоя и когато ускорявате малко по-бързо на излизане от завоя, ще усетите как гумите направо захапват асфалта, и ще чуете силните, радостно-крещящи звуци на двигателя.

Окачването: повече стабилност, повече динамика

GTS моделите на Porsche владеят трансформацията между прогресивно спортно возене и динамичен комфорт на дълъг път – благодарение на комбинацията от серийната система на окачването PASM и пакета Sport Chrono“. Оптимално регулиращите се амортисьори подобряват сцеплението на автомобила, осигурявайки по-голяма стабилност, повече комфорт, както и скъсен спирачен път. Естествено дори и в нормалния си режим окачването не е за хора с проблеми в кръста – изобщо да не говорим, ако превключите на режимите Sport или Sport Plus. Тогава обаче ще изпитате най-голямо удоволствие, а все пак да не забравяме, че GTS моделите са създадени за спортно шофиране.

Комбинирайки способностите на PASM-окачването със също серийната система Porsche Torque Vectoring (PTV), можете да разгърнете още повече динамичния потенциал на автомобила.

Интериор от моторните спортове

Вътрешното пространство предлага всички удобства и екстри, характерни за модерните автомобили от този клас. Започваме от автоматичната климатична инсталация (особено необходима по време на спринтовете на пистата в тази жега) и минаваме през асистент за паркиране, отопление на седалките, активна система за предотвратяване на страничното накланяне и др. Спортните седалки с широки странични опори са серийни, а за спортната атмосфера в купето се грижи и спортния волан с тапицерия от Alcantara и декоративните алуминиеви и карбонови лайстни.

Територията на GTS моделите e пистата

Но сега е време за пистата: стартираме с 911 Targa 4 GTS. Със своите 430 к.с. моделът катапултира пасажерите в посока хоризонта, а стилизираната алуминиева скоба дава препратки към класическите Targa-модели. Най-новият GTS модел се управлява безпроблемно по четирикилометровата отсечка от пистата, която ни е предоставена, а благодарение блокажа на задния диференциал и Porsche Torque Vectoring (PTV) се справя изключително бързо в завоите. PTV редуцира недозавиването посредством спирачни намеси на вътрешното за завоя задно колело и задницата сякаш се изстрелва напред. Cayman GTS е следващият – по-малкият модел с 340 к.с. се справя невероятно добре в завоите, а благодарение на електронните „помагачи” неразполагащите с много голям опит на пистата водачи запазват спокойствие в граничната зона. Пропуснали сте идеалната линия? Натиснали сте прекалено рано или прекалено силно педала на газта? Няма проблем – стига да не изключвате системите и да не прекалявате умишлено. Все пак хората от Porsche се бяха погрижили за това и правите на пистата не бяха много дълги – нямаше как да вдигнеш повече от 150 км/ч.

Накрая най-доброто – 911 Carrera GTS: класиката се държи перфектно в завоите, ускорява превъзходно на правите и спира толкова категорично, сякаш изведнъж сте поискали да се наведете напред и да видите една определена точка отпред на капака на автомобила.

Е, в един момент, колкото и да не ни се иска, инструкторите казват, че това е последната обиколка и е време да се прибираме обратно. За щастие ни чакаше още 150-километрово Porsche преживяване.

ИЗВОД

Щом веднъж седнеш за волана на някой от GTS моделите на Porsche, не ти се иска да слизаш. Неподправена и великолепна мощност, неповторим и каращ те да настръхваш всеки път звук и богато оборудване с всякакви екстри – след такова преживяване на пистата няма как да не се превърнеш в GTS-фен.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин