Новини » GSe: новата топмодификация на Opel Astra

GSe: новата топмодификация на Opel Astra

2809
2022

Aбревиатурата GSe е позната много добре на почитателите на Opel. Тя можеше да бъде открита върху задната част на Commodore GS/E или Monza GSE. Сега компанията от Рюселсхайм възражда „трибуквието“ – но с леко променено значение. Докато преди то означаваше Grand Sport Einspritzung (от немски – впръскване), сега зад него се крият думите Grand Sport electric – ето защо и е-то накрая не е изписано като главна буква.

Наскоро Opel оповести, че абревиатурата ще бъде използвана за спортни модели с електрифицирано задвижване – като началото ще бъде поставено с Opel Astra GSe и Astra Sports Tourer GSe.

Тези 18-цолови джанти вече са ни познати – от изцяло електрическия прототип Opel Manta GSe.

Двете хибридни версии на Astra със зареждане от контакта в бъдеще ще бъдат топмодификациите на модела, със системна мощност от 165 кВт (225 к.с.) и максимален въртящ момент от 360 Нм. Засега от производителя не разкриват данни нито за пробега, нито за динамичните показатели. Но Opel oповести, че моделите GSe са проектирани да бъдат по-пъргави и и с по-добро пътно поведение от останалите в гамата. Промени при тях са направени по кормилното управление, спирачките и окачването.

Детайли по външния вид разкриват спортната жилка

И за да стане ясно още на пръв поглед, че тук има малко повече „коне“, които искат да потичат в галоп, хората от Opel са направили някои промени в сравнение със стандартната Astra.

Комбито и седана са с 10 милиметра по-ниски и „стъпват“ на атрактивни 18-цолови джанти. Новите колела вероятно ви изглеждат познати – те са същите като при Opel Manta GSe – старата Manta A, на която Opel даде електрическо задвижване през 2021 г.  Най-вече задната част издава какво е особеното при тази Astra, тъй като там е изписан надписът GSe.

Performance седалки и тапицерия от алкантара в новия Opel Astra GSe.

Специални седалки за моделите GSe

В интериора Opel продължава спортната линия: отпред oткриваме Performance седалки, които са запазени единствено за моделите GSe. Освен това Astra GSe и Astra Sports Tourer GSe разполагат с интериор, облечен в алкантара.

Opel си е поставил за цел да произвежда единствено електромобили до 2028 г., а електрифицираните версии Astra са още една стъпка в тази посока. Според производителя с централа в Рюселсхайм, подмарката GSe съчетава спортно удоволствие от шофирането с (локално) шофиране без емисии.

Със съкращението GSe отзад: Opel Astra Sports Tourer ще се предлага и като спортен plug-in хибрид.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин