Great Wall Motor Wey 03: достоен конкурент на BMW Х3? (ТЕСТ)

2911
2023

Първоначално моделът трябваше да се казва Coffee 02, но впоследствие Great Wall Motors реши да го пусне на пазара под името Wey 03. AUTO BILD успя да тества Plug-in хибрида

Доскоро свързвахме китайците или само с евтини автомобили с остарели технологии, или с футуристични електромобили за утрешния ден. Но лека-полека все повече модели от Далечния изток се доказват като напълно адекватни – както за настоящето, така и за европейския пазар. Така например Great Wall Motors се цели високо, като атакува в лигата на германските премиум марки: Wey 03 и Wey 05 са имената на двамата претенденти, призвани да конкурират съответно BMW X3 и X5, както и съответните модели на Audi и Mercedes.

Тихата стъпка: освен че се движи уверено и спокойно, Wey 03 пленява и с ниското ниво на шум.

В периода от премиерата до пускането на пазара отделната марка се превърна в продуктова линия под шапката на слабо известното съкращение GWM (Great Wall Motor). Вместо да се наричат ​​Coffee 01 и 02, новите модели вече се предлагат като Wey 05 и Wey 03 от 50-те дилъра на марката в Германия – заедно с GMW Ora 03, позната допреди като Ora Funky Cat.

Wey 03 е много комфортен

И докато маркетингът прави разни странни движения напред-назад, дизайнерите и инженерите явно са си свършили работата доста добре. Wey 03 изглежда добре със сравнително конвенционално проектираната си каросерия. С дължината си от 4,67 метра и междуосието от 2,75 метра моделът предлага достатъчно място за децата и багажа – но същевременно формите на автомобила излъчват сериозна доза финес.

Светлини и сенки: Wey 03 разполага с голям брой полезни асистиращи системи, но постоянните им предупреждения ще ви лазят по нервите.

SUV-ът се движи успокояващо, вози приятно, управлява се прецизно и е удобен – идеално решение за цялото семейство. А това, което му липсва по отношение на директното управление в сравнение с X3, „азиатецът“ компенсира с комфорт и най-вече – с ниско ниво на шум.

Асистентите дразнят шофьора

Всъщност Wey 03 можеше да бъде и още по-релаксиращ – ако не бяха големият брой асистиращи системи (от автоматичното позициониране в лентата през разпознаването на умора до „роботизираните“ маневри“). Проблемът е, че вместо да помагат на шофьора, „ангелите-пазители“ реагират толкова чувствително и нервно, че Wey 03 дрънчи, пиука и вибрира като игрална зала, когато се налага съответните системи да сработят.

139 километра напълно електрически

Но като изключим шумните „помощници“, моделът е повече от впечатляващ с тихото си придвижване. В крайна сметка, през повечето време той се движи напълно електрически. Китайците са интегрирали в пода доста голяма батерия – с капацитет 34 кВтч, която в най-добрия случай позволява до 139 километра изцяло на ток (по цикъла WLTP) и се зарежда много бързо – с 11 кВт при променлив ток или с до 50 кВт – при прав.

Аплодисменти: в интериора са използвани елегантни материали, а изработката е безупречна.

Ускорение като при спортен автомобил благодарение на 4х4-задвижването

Батерията захранва електромотора с мощност 163 к.с. на предната ос, а при 4х4-модификациите – и втори на задната ос със 184 к.с. В комбинация с приятно резервирания 2-литров турбобензинов двигател и неговите 204 к.с., това прави 367 или 442 к.с., въртящият момент е 500 или 685 Нм – което ще накара някои шофьори на GTI да позеленеят от завист. Времето от 7,3 секунди за ускорението от 0 до 100 км/ч при базовия модел и дори 5,3 секунди за 4х4-варианта са впечатляващи. А напоследък малко модели в този клас могат да развиват максимална скорост 230 км/ч.

Приятна атмосфера в интериора

Атмосферата в интериора е много приятна благодарение на елегантните материали и качествената изработка, а както сме свикнали при „китайците“, оборудването е доста богато – без кокпитът да бъде прекомерно дигитализиран. Въпреки че в допълнение към анимирания head-up дисплей пред погледа на водача има още дигитално табло, огромен 15-инчов екран над централната конзола и малък тъчскрийн за контрол на климатика отдолу, все още можете да регулирате седалките, волана и огледалата по познатия конвенционален начин. Благодарим за това!

Цените все още не са ясни

Да, според нас концепцията на Plug-in хибрида е малко демоде – но все пак, с толкова голяма батерия при възможности за зареждане ще можете да изминавате приличен брой километри изцяло на ток. А ако се наложи да шофирате извън града на по-далеч, винаги можете да разчитате на 55-литровия резервоар.

GMW все още не разкрива крайната цена на Wey 03, но очакваме тя да бъде малко под 100 хиляди лева.

GWM все още не разкрива цените, но се очаква в Германия вариантът с предно задвижване да струва еквивалента на около 90 хиляди лева, а с 4х4 – да надхвърли 100 хиляди. Това определено не е малко – но е доста по-изгодно в сравнение с конкурентите от Южна Германия.

Извод

Стига да не ви притесняват промените в името, смело бихте могли да заложите на този „китаец“. Основните му предимства са богатото оборудване и голямата (за Plug-in хибрид) батерия. И ако не държите на премиум марките, в лицето на Wey 03 ще откриете напълно достойна алтернатива на германските премиум модели.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин