Grand California: големият кемпер на VW


10
авг.
2018

Семейството на California става по-голямо: базираният на Crafter VW Grand California влиза в нишата над T6 California – за първи път след спирането на Florida (базиран на LT) преди повече от 20 години. Новият кемпер ще бъде представен за първи път на Caravan Salon в Дюселдроф (24 август – 2 септември 2018). Crafter-ът за къмпинг няма да се различава сериозно от представения във Франкфурт м.г. „California XXL“.

Дългата 6 м серийна версия обаче ще загуби познатия от прототипа заден надвес. Серийния висок покрив ще получи новият модел. Като „козирка“ на входа е предвидена тента. Интериорът на Grand California прави впечатление на много приятен и добре осветен. Повечето вградени шкафове и санитарният възел са решени в неутралния бял цвят. В задната част VW поставя „издути“ прозорци, типични за кемпер. Отстрани отвори ще осигуряват възможност за проветряване. Серийни са кухнята, санитарният възел (84х80 см) и външното осветление над плъзгащата се врата, което прогонва насекомите. Освен това стандартно е монтиран извод за външен душ.

Мястото е достатъчно за четирима души: двете предни седалки се въртят, отделно има и диванче за още двама (с Isofix-система) в жилищния отсек. Естествено, всички четирима пасажери в Grand California могат да се разположат на масата за ядене, позиционирана пред плъзгащата се врата. И за да не остава масата празна, към кухненското оборудване спадат хладилник с обем 70 л и камера, както и газова печка с два котлона. Допълнително има мивка, чекмеджета и др. За спане са предвидени двойно легло отзад, както и опционално детско легло.

Санитартният възел включва тоалетна и душа. Мивката е сгъваема, а отвор в покрива позволява на мокрото помещение да се проветрява. Интелигентно решение: тоалетната хартия е защитена от влага, а сензор за движение автоматично включва и изключва светлината. Резервоарът за чиста вода на Grand California е цели 110 л.

Списъкът с екстри на Grand California освен допълнителна климатична инсталация на покрива включва и вече споменатата „козирка“, стойка за велосипеди отзад и маса за къмпинг със столове (които можете да държите във вратите). Серийното газово отопление може да бъде модифицирано до отоплителна система газ-електричество или дизел-електричество. Опционалната соларна система за покрива съдейства за осигуряване на ток. За забавление на борда има достъп до сателитна чиния, LTE-WLAN хотспот и управление на говорителите в жилищния отсек през Bluetooth.

За безопасно пътуване кемперът Crafter е оборудван с многобройни асистенти за сигурност. Към тях спадат система за наблюдение напред (Front Assist) с функция за автоматично спиране в града, асистенти за следене и смяна на лентата с предупреждение за мъртвата зона, асистент за излизане от паркоместа, помощ при паркиране и темпомат с автоматично поддържане на дистанцията. За 6-метровия кемпер се предлага и камера за заден ход. Към момента от VW не разкриват данни за задвижването – знае се единствено, че ще има 4х4-изпълнение.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин