GP номер 300 за пилота на Safety Car-a във Формула 1

След състезанието в Сингапур Бернд Майлендер има зад гърба си общо 300 старта като водач на болидите с колата за сигурност


20
сеп.
2016

На своя юбилей Бернд Майлендер сигурно не би искал да има много работа. Но катастрофата на Нико Хюлкенберг на старта стана причина колата за сигурност да излезе на трасето в GP на Сингапур 2016. Това е единственият старт от календара, където винаги e излизал Safety Car.

От 2000 г. автомобилът за безопасността е шофиран от Бернд Майлендер. В своята кариера той има над 640 старта като водач на колоната – повече от световния шампион за 1997 г. Жак Вилньов.

Общо Safety Car-ът е бил на трасето повече от 750 обиколки – а това отговаря на дължината на 12 GP! При това честотата му на излизане се увеличава, въпреки че напоследък се изграждат все повече асфалтирани зони за сигурност. Колата за сигурност е въведена официално през 1992 г. През 90-те години, т.е. за повече от десетилетие, специалният автомобил е излизал 30 пъти и „неутрализирал“ болидите общо за 95 обиколки. За сравнение: през последните осем години SC е стъпвала на пистата 106 пъти за общо 391 обиколки! Най-много излизания са регистрирани през 2010 г. – общо 20.

От 2000 г. автомобилът на сигурността е управляван от Бернд Майлендер.

От 2000 г. автомобилът на сигурността е управляван от Бернд Майлендер.

От години Mercedes предоставя автомобила на сигурността във Формула 1 – и това е най-новото AMG. Естествено, серийните машини получават някои подобрения: при това не само радиостанция в кокпита и сигнални лампи на покрива. Окачването е преработено за писта, двигателят е тунингован, а спирачките са по-големи.

В историята на Формула 1 обаче са използвани не само Benz-ове: сигурността са осигурявали също Ford Escort, Opel Vectra и Porsche 911 GT2. Зад волана на Safety Car-a освен Майлендер са били също Оливър Гарвин, Епи Уайътцийс, Макс Анджелели, Жан Раньоти и Марсел Феслер.

Въпреки че официално в регламента Safety Car е вкаран чак през 1992 г., първата фаза на излизане на автомобил за сигурността е през 1973 г. в GP на Канада след удар между Джоди Шектер и Франсоа Север. Пилотът на сигурността Епи Уайътцийс обаче неутрализира не водача, а пилота на Williams Хоудън Ганли. Така настава голям хаос и се разрастват дълги дискусии за това кой е реалният победител. Тогава спортните комисари обявяват за първенец Питър Ревсън (McLaren-Ford).

Дори и след това обаче има още много куриозни случаи. Най-вече Таки Иноуи може да разказва много по тази тема: през 1995 г. по време на GP на Монако болидът на японеца е ударен от Safety Car-а с водач Жан Раньоти. В Унгария през същата година азиатецът, обявен за един от най-неуспешните пилоти в историята на F1, беше бутнат от колата на медиците.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин