GP на Китай още в събота?

Хаос заради лоши метереологични условия в Китай: след като първата тренировка във Формула 1 беше прекъсвана, втората сесия в Шанхай беше изцяло отменена


7
апр.
2017

Смог и дъжд не са добра комбинация: този урок трябваше да научи и Формула 1 в Китай този петък. Вместо стандартната тренировка феновете нямаха възможност да видят абсолютно никакви коли по трасето. Втората сесия следобеда беше изцяло „удавена“ – и то заради спасителния хеликоптер. При спешен случай той нямаше проблем да кацне на пистата – но не и да достигне определената за старта болница в рамките на 20 минути. Тя се намира на 40 км от трасето. Има и по-близки медицински заведения, но те не отговарят на изискванията на FIA.

Заради местоположението на пистата местната полиция не даде гаранция, че линейка като заместител на хеликоптера ще успее да стигне до болницата за достатъчно кратко време. Ето защо рейс-директорът на Формула 1 Чарли Уайтинг реши да не предприема излишен риск и остави светофара да свети червено. Зад решението му се крият проблемите около транспортирането на тежко ранения (и по-късно загинал) Жул Бианки по време на GP на Япония през 2014 г.

Поради тази причина с пилотите и тим мениджърите ще бъде обсъдена възможността за провеждане на самото състезание още в събота, когато се очаква по-хубаво време, отколко в неделя. Ситуацията в Китай е още по-усложнена, тъй като непосредствено след старта в Шанхай следва този в Бахрейн и керванът трябва да отпътува бързо.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин