Google става част от електрическото Volvo XC40

0910
2019

Volvo Cars промени напълно инфотейнмънт системата в предстоящия изцяло електрически Volvo XC40. Създадена от Android, новата информационно-развлекателна система предлага на клиентите безпрецедентна персонализация, подобрени нива на интуитивност и нови вградени технологии и услуги от Google. 

Volvo Car Group е първата компания, която си партнира с Google при разработването на инфотейнмънт система, задвижвана от Android и разполагаща с вградени функции като Google Assistant, Google Maps и Google Play Store. Двете компании стартираха партньорските си взаимоотношения преди няколко години.

Новата система предлага пълна интеграция на Android Automotive OS с актуализации в реално време на услуги като Google Maps, Google Assistant и автомобилни приложения, създадена от глобалната общност на софтуерните разработчици.

Електрическият XC40 е и първият автомобил на Volvo, който ще получава актуализации на софтуера и операционната система по въздух, поставяйки Volvo Cars в челните редици при автомобилните услуги за свързаност. Напълно електрическият XC40 ще продължи да се развива и подобрява с течение на времето.

Сега ви предоставяме същото преживяване в колата, с което сте свикнали на телефона си, но пригодено за безопасно взаимодействие по време на шофиране“, казва Хенрик Грийн, главен технологичен директор на Volvo Cars. „Въвеждайки актуализации по въздух – от поддръжката до напълно нови функции, автомобилът ще остане свеж и предлагащ винаги най-новите и най-добрите функции.“

Една от най-добрите характеристики на Android Automotive OS е, че това е операционната система Android, позната на милиони хора и пригодена да работи в автомобила. Технологиите и услугите, създадени от разработчиците на Google и Volvo Cars, са вградени в автомобила, докато допълнителните оптимизирани приложения за музика и медии ще бъдат достъпни чрез Google Play Store.

Google Assistant дава възможност на водача да задейства определени функции в превозното средство, като контрол на температурата, задаване на дестинация, възпроизвеждане на любимата им музика и подкасти в приложения като Spotify, само чрез гласови команди.

Интеграцията допринася за намаляване на разсейването на водача, помага му да държи ръцете си върху волана и очите на пътя. Google Assistant позволява също взаимодействие с устройствата за smart-home от автомобила.

Google Maps ще предоставя обновени данни за трафика в реално време, като информира шофьорите за предстоящи пътни ситуации, предлага активно алтернативни маршрути, както и най-близки станции за зареждане. 

Същите тези данни ще бъдат използвани за подобряване системата за подпомагане на водача на XC40 (ADAS), като предоставят важна информация, като например ограничения на скоростта и завои по пътя.

Новата инфотейнтмънт система ще бъде напълно интегрирана с Volvo On Call, предлагайки нови функции като наблюдение на състоянието на батерията и нива на зареждане.

Възможностите, които Volvo On Call предлага досега, като предварително загряване на колата в студен зимен ден, намиране на колата на голям паркинг, дистанционно заключване и отключване и споделяне на автомобил чрез цифров ключ, също са включени.

Напълно електрическият XC40 ще бъде показан за първи път пред света на 16 октомври.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин