Google представя иновативни функции на Android Auto

1101
2024

Собствениците на смартфон с Android могат да използват различни функции на мобилния телефон директно в автомобила при наличие на функцията Android Auto. Тя позволява приложения като навигация, стрийминг на музика или Messaging-услуги за съобщения да бъдат изкарани директно на дисплея на автомобила и да се управляват чрез жестове с докосване. Google продължава да усъвършенства Android Auto и наскоро представи новите й възможности на Consumer Electronics Show (CES).

Едно от нововъведенията е опцията за по-добро планиране на маршрута със спиранията за зареждане, която е разработена специално за водачите на електрически автомобили. Досега потребителите на Android често трябваше ръчно да добавят зарядните станции към своя маршрут. За модели като Ford Mustang Mach-E или F-150 Lightning Google вече има решение: Google Maps в бъдеще ще може да обработва данните за заряда на батерията в реално време. Това дава възможност за проверка на очаквания заряд на батерията при пристигане, предложения за зарядни станции по маршрута и прогнозно време за зареждане. Новите функционалности ще бъдат достъпни за упоменатите по-горе модели на Ford в рамките на няколко месеца, а в малко по-дългосрочен период – и при други представители на бранда.

Планиране на пътуване директно от вашия смартфон към вашия автомобил

Планирането на маршрута също трябва да стане по-удобно. При модели с операционна система Google (напр. на Polestar, Volvo или Renault) планираният маршрут ще може да бъде прехвърлен директно от смартфона (с Android или iOS) към автомобила с помощта на нов бутон в Google Maps – така че да се покаже веднага на централния дисплей.

Браузърът Chrome ще бъде интегриран

Сред другите нововъведения е интеграцията на браузъра Chrome в бета версия – първоначално само за избрани модели Polestar и Volvo. Браузърът ще бъде наличен и при други автомобили с операционна система Google по-късно през тази година. Освен това приложението за метеорологичната прогноза Weather Channel ще бъде вкарано в определени съвместими автомобили, при които ще предоставя почасови прогнози и предупреждения за лошо време.

Google работи и върху оптимизирането на дигиталния автомобилен ключ, който ще бъде наличен за избрани модели Volvo в близко бъдеще. Други марки (Nissan, Ford, Lincoln и Porsche) планират да внедрят Google като операционна система за автомобила.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин