Google и Ford в сътрудничество за автономните автомобили

2312
2015

Според публикации в американски медии Google и Ford се кооперират в развитието на автономни автомобили. Вероятно партньорството им ще бъде официално представено в началото на януари по време на изложението CES в Лас Вегас – по данни на Automotive News и уебпортала Yahoo Autos. Към момента информацията не е съвсем точна. Според Yahoo Autos Ford иска да заложи на софтуера на Google за управление на автономните автомобили, а според Automotive News гигантът от Детройт ще произвежда разработения от софтуерната компания двуместен модел.

Ford Fusion с автономна техника

Наскоро Ford съобщи, че за 2016 г. планира да пусне изпитателни автономни автомобили в Калифорния. Концернът представи още през 2013 г. прототип на Ford Fusion със съответната автономна техника, по който работеше съвместно с експерти от различни университети. За проекта беше открит развоен център в Силициевата долина. На специално тестово трасе, имитиращо градска среда, Ford изпитва автономните си машини.

Yahoo Autos съобщава още, че от Ford планирали да създадат отделна фирма за съвместното партньорство. От Google потвърдиха, че не искат компанията да се превръща в автомобилен производител, а да изгради партньорски взаимоотношения с доказани фирми в бранша. Шефът по разработките Крис Ърмсън демонстрира на изложението във Франкфурт през есента увереност, че браншът ще използва експертизата на Google. „Ние водим интензивни преговори с автомобилните производители“, каза той пред DPA.

Вече съществува алианс с 35 производителя за имплементиране на Android в комуникационните системи на автомобилите. Google разработи кола, която се движи самостоятелно, и така шашна традиционния автомобилен бранш. От една страна, „старите играчи“ се страхуват от евентуална доминация на могъщата американска компания, оперираща с милиарди, но от друга, се кооперират с нея.

Тестове за автономно шофиране от години

В Калифорния Интернет концернът от няколко години тества технологии за автономно шофиране в Lexus RX и Toyota Prius. По време на изпитанията колите „навъртяха“ 1,6 млн. километра и участваха в 12 катастрофи – и във всички, по данни на Google, нямали вина.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин