Google и Ford в сътрудничество за автономните автомобили


23
дек.
2015

Според публикации в американски медии Google и Ford се кооперират в развитието на автономни автомобили. Вероятно партньорството им ще бъде официално представено в началото на януари по време на изложението CES в Лас Вегас – по данни на Automotive News и уебпортала Yahoo Autos. Към момента информацията не е съвсем точна. Според Yahoo Autos Ford иска да заложи на софтуера на Google за управление на автономните автомобили, а според Automotive News гигантът от Детройт ще произвежда разработения от софтуерната компания двуместен модел.

Ford Fusion с автономна техника

Наскоро Ford съобщи, че за 2016 г. планира да пусне изпитателни автономни автомобили в Калифорния. Концернът представи още през 2013 г. прототип на Ford Fusion със съответната автономна техника, по който работеше съвместно с експерти от различни университети. За проекта беше открит развоен център в Силициевата долина. На специално тестово трасе, имитиращо градска среда, Ford изпитва автономните си машини.

Yahoo Autos съобщава още, че от Ford планирали да създадат отделна фирма за съвместното партньорство. От Google потвърдиха, че не искат компанията да се превръща в автомобилен производител, а да изгради партньорски взаимоотношения с доказани фирми в бранша. Шефът по разработките Крис Ърмсън демонстрира на изложението във Франкфурт през есента увереност, че браншът ще използва експертизата на Google. „Ние водим интензивни преговори с автомобилните производители“, каза той пред DPA.

Вече съществува алианс с 35 производителя за имплементиране на Android в комуникационните системи на автомобилите. Google разработи кола, която се движи самостоятелно, и така шашна традиционния автомобилен бранш. От една страна, „старите играчи“ се страхуват от евентуална доминация на могъщата американска компания, оперираща с милиарди, но от друга, се кооперират с нея.

Тестове за автономно шофиране от години

В Калифорния Интернет концернът от няколко години тества технологии за автономно шофиране в Lexus RX и Toyota Prius. По време на изпитанията колите „навъртяха“ 1,6 млн. километра и участваха в 12 катастрофи – и във всички, по данни на Google, нямали вина.

Още по темата

Card image cap
Две класи в новото A5

6
юни
2016

Audi представи новото поколение на A5 Coupé. Дали то ще повтори успеха на предшественика си? Ние се докоснахме първи до новия модел!

Card image cap
Маybach-ът на Чарли Шийн за продан

16
февр.
2016

Холивудската звезда е готова да се раздели със своята бронирана лимузина. Тя е поддържана идеално и е изминала под 50 000 км

Card image cap
Автоматик за Duster

29
сеп.
2016

Трансмисията с два съединителя ще направя изгодния SUV още по-атрактивен за клиентите на българския пазар

Card image cap
Новото Peugeot 2008: Вече съм SUV-че!

22
авг.
2016

От 2013 г. малкият кросоувър на Peugeot 2008 спечели доста симпатии. Сега моделът е освежен и прилича още повече на SUV. Първи тест на „французина“

Card image cap

В последния брой:

Архив >