Goodyear oтново доставя гумите за най-бързите машини в „24 часа на Льо Ман“


9
юни
2022

24-те часа на Льо Ман е най-престижното състезание в календара на състезанията за издръжливост. Goodyear гледа напред и очаква състезанието като ексклузивен доставчик на гуми за 27 автомобила от LMP2.

Goodyear проектира и произвежда състезателни гуми Eagle F1 SuperSport за категорията Le Mans Prototype 2, най-голямата в Le Mans. През 2022 г. се отбелязва 90-ото провеждане на историческото събитие и състезанието този уикенд е третият кръг от сезона на Световния шампионат за издръжливост на FIA. В допълнение към 15 WEC автомобила, Goodyear ще достави и гуми за 12 LMP2 заявки от шампионати по целия свят, които се състезават в Льо Ман. Изключителното споразумение на Goodyear за доставка на категорията LMP2 означава, че тя работи в тясно сътрудничество с екипите по настройката и стратегията през сезона, включително желаните 24 часа на Льо Ман.

Миналия сезон победителите в LMP2 WRT завършиха 363 обиколки от 13,6-километровата писта, покривайки повече от 16 дистанции за Гран При Формула 1. Някои отбори минават четири пъти с един и същи комплект гуми или 600 километра. На Льо Ман през 2021 г. най-далечното изминато разстояние с комплект гуми на Goodyear беше 650 километра – това са повече от две състезателни дистанции за Гран При Формула 1, които обикновено изискват около шест комплекта гуми.

„Goodyear обича да се връща на Льо Ман всяка година“, казва Бен Краули, директор на Goodyear Motorsport. „Това е връхната точка в календара за състезания за издръжливост и също толкова важен за марката Goodyear. Докато състезанието продължава 24 часа, подготовката за предизвикателството на Льо Ман продължава цяла година, но това е това, което нашият отбор очаква с най-голямо нетърпение. Невероятната атмосфера и състезанията на събитието са това, което прави Льо Ман толкова специален.”

WRT води в класирането на LMP2 в Льо Ман

След два кръга от сезона на WEC, WRT води класирането със своите пилоти Рене Раст, Робин Фрийнс и Шон Гелаел. Триото се отправя към Льо Ман след победата на 6-те часа на Спа-Франкоршамп през май. United Autosports, победител в първия кръг на Себринг, изостава само на шест точки в шампионата.

Представяме ви една гума за мокро време

Новото през този сезон: екипите на WEC LMP2 ще имат достъп до една „мокра“ и една „суха“ гума от Goodyear. Това бележи отклонение от доставянето на „интермедия“ гума в миналото. Въпреки че тези гуми са били използвани досега през сезона на WEC, това ще бъде първият път, когато Goodyear представя тази стратеги‘я с две гуми в Льо Ман. „Работихме усилено, за да разработим „мокра гума с много по-голям работен диапазон“, обяснява Майк Макгрегър, мениджър на програмата за издръжливост на Goodyear.

24-те часа на Льо Ман започват в 16:00 CEST в събота, 11 юни.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин