/ Goodyear ще залага в бъдеще на „зелени” гуми

Goodyear ще залага в бъдеще на „зелени” гуми

Американската марка за производство на гуми Goodyear представи наскоро нова гума, състояща се на 90 процента от устойчиви материали. Скоро процентите ще стигнат 100

До най-късно през 2030 г. Goodyear ще представи автомобилна гума,  състояща се на 100 процента от устойчиви материали. Така американският концерн ще бъде пионер в бранша в това отношение.

Първата стъпка в това отношение вече е направена от Goodyear Tire & Rubber Company и бе показана на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас. Става дума за произведена на 90 процента от екологични материали гума за автомобили. По данни на Goodyear гумата вече е издържала всички тестове.

Гума на Goodyear със соево масло вместо нефт

В момента за производството на автомобилни гуми се използва предимно нефт. Гумата на Goodyear обаче е значително по-екологична – вместо нефт е използвано соево масло. Това помага каучуковата смес на гумите да бъде гъвкава при различни температури.

Прои производството на храна и фуражи се използват около 100 процента от соевия протеин, но като отпадъчен продукт остава сериозно количество масло – той е на разположение за промишлена употреба, например за производството на автомобилни гуми.

Оризови отпадъци за по-добро сцепление

В производството на гуми се използва силикагел с цел подобряване на сцеплението. Концептуалната гума на Goodyear получава високачествена силика-киселина, която се произвежда от отпадъци от оризови обвивки, вторичен продукт при производството на ориз, който обикновено се изхвърля.

За подобряването на тракшъна на гумата се използват смоли – при тази гума на Goodyear са използвани не базирани на нефт смоли, а естествени – на базата на борови смоли.

Издръжливост благодарение на PET-бутилки

Кордата на гумите, използвана за издръжливост, се произвежда от  Goodyear от рециклирани пластмасови бутилки за еднократна и многократна употреба.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин