Goodyear представи гума с изкуствен интелект (ВИДЕО)

Гумата на бъдещето ще може да усети пътната настилка, да вземе решение, да се трансформира и да си взаимодейства


8
мар.
2017

Goodyear разкри дългосрочната си визия за умните, свързани гуми. В еволюиращата мобилна екосистема, определена от преминаването към безпилотни автомобили и споделената мобилност в градските центрове, Goodyear има за цел да революционизира връзката между гумите, автомобилите и обкражаващата ги среда. Goodyear разкри най-новата си концептуална гума Eagle 360 Urban в Женева. Тази сферична концептуална гума, създадена с 3D-принтер е първата гума, задвижвана от изкуствен интелект и която може да усеща, решава, трансформира и взаимодейства.

Eagle 360 Urban ще стане част от „нервната система” на автомобила и ще може да се адаптира веднага към променящите се обстоятелства, както и да се адаптира към еволюиращите нужди на мобилността като услуга на автопарковете и техните потребители.Иновационната гума разполага с бионична кожа с мрежа от сензори, която позволява на концептуалната гума да проверява собствения си статус и да събира информация от средата, включително от пътната настилка. Eagle 360 Urban събира информация за заобикалящата я среда в реално време чрез свързаност с другите автомобили, инфраструктурата, трафика и системата за управление на мобилността.

Комбинирането на тези източници на информация и мигновената им обработка чрез мрежа от неврони, „обучени“ с дълбоки алгоритми, Eagle 360 Urban може да взема решение за най-подходящия начин на поведение. Захранвана от изкуствен интелект, Eagle 360 Urban се учи от предишни действия как да оптимизира бъдещето си поведение.

Направена от супер еластичен полимер, бионичната кожа на гумата притежава гъвкавост, сходна на тази на човешката кожа, позволявайки й да се разширява и свива. Външният слой има пянообразен материал, който е достатъчно издръжлив да остане гъвкав независимо от теглото на автомобила. Благодарение на тази гъвкавост се задействат елементите под повърхността на гумата, които променят формата си чрез електрически заряд и функционират като човешките мускули, задвижвайки отделни секции на протектора на гумата и променяйки дизайна ѝ.

Използвайки морфинг протектор, Eagle 360 Urban се трансформира и адаптира към променящите се пътни и атмосферни условия. Тогава гумата може да се свърже и да сподели събраната информация от определени действия и успехите си с останалите автомобили и с всички елементи на Интернета на нещата. Интелигентният морфинг протектор подготвя автомобила за неочакваното, осигурявайки проактивна безопасност във всички условия. В зависимост от пътните и атмосферните условия протекторът се променя благодарение на бионичната кожа на гумата, осигурявайки най-добрата шарка за условията.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин